Decizia Curţii Constituţionale vizând constituţionalitatea dispoziţiilor art. 259 alin. (2) din Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, referitoare la contribuţiile de asigurări de sănătate ale pensionarilor, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Decizia, conform căreia procentul de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei, adoptată cu unanimitate de voturi în data de 13 martie 2012, este definitivă şi general obligatorie.

În urma publicării deciziei în MO, Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei, conform unui comunicat, de marţi, al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

„Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri. După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora”, se preciza în comunicatul CNPP.

„În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie, Curtea Constituţională a constatat că „dispoziţiile art 259 alin (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”.

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.

Curtea Constituţională a constatat că „deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here