Începând de mâine, 6 august 2015, intră în vigoare o serie de modificări asupra Codului fiscal, introduse prin OUG nr. 6/2015, dintre care face parte şi includerea berii la draft, comercializate exclusiv în HORECA (hoteluri, restaurante şi firme de catering), în lista produselor pentru care se aplică TVA de 9%.
De ce berea la draft?
Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2015 a stabilit, în urmă cu 2 luni, cota redusă de taxă pe valoarea adăugată şi pentru livrarea următoarelor bunuri:
- alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal;
- animale și păsări vii din specii domestice;
- semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor;
- produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele;
- serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice.
Printr-un amendament introdus în Legea nr. 187/2015 privind aprobarea, cu modificări, a actului normativ mai sus amintit, urmează să se aplice TVA de 9% în cazul serviciilor de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10. (berea la draft)
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 6/2015 asupra Codului fiscal (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.
Sursa foto: Lege5.ro
Potrivit raportului primit de la Comisa de buget, finanţe şi bănci, prin această măsură se urmăreşte:
- colectarea mai multor venituri prin creşterea vânzărilor de bere la draft, adaosul comercial fiind mai mare în HORECA;
„Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere în zona HORECA, această evoluție s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare și a ocupării forței de muncă, net superioare față de aceeași evoluție în zona de retail.”
- crearea unor noi locuri de muncă, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai puţin calificate, tineri fără experienţă, studenţi ;
„În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, dacă o cantitate de 100 000 hl de bere este consumată în industria ospitalității, se vor crea 727 de locuri de muncă, în timp ce în cazul zonei de retail, aceeași cantitate de bere consumată va genera doar 63 de locuri de muncă, extrapolând datele existente.”
- stimularea sectorului HORECA din România și la diminuarea decalajelor cu alte state care au adoptat măsuri similare de reducere a TVA pentru berea servită în restaurante.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!