21 Septembrie, 2017

De mâine se aplică noi reguli pentru întreprinzătorii persoane fizice și PFA-uri

Persoanele fizice autorizate și întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, au un nou cadru legislativ care le obligă să se încadreze în maximum 5-10 clase de activități și să limiteze numărul de angajați la maximum 3-8 persoane. Noile reguli au fost publicate în octombrie și devin valabile începând din 17 ianuarie 2017, adică la 90 de zile de la data la care au apărut în Monitorul Oficial.

Conform unui comunicat postat pe pagina Oficiului Național al Registrului Comerțului, termenul de conformare pe care îl au la dispoziție firmele este de 2 ani, ianuarie 2019. La 60 de zile de la împlinirea acelui termen, ONRC va radia din oficiu întreprinderile individuale și persoanele fizice autorizate care nu și-au operat modificările impuse.

Legislația precedentă nu prevedea limitarea claselor de activitate pentru PFA-uri, ori de acum încolo, potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale:

  • PFA-urile vor putea avea, în obiectul de activitate, cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN;
  • întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

De asemenea, dacă nu a fost autorizată anterior pentru una sau mai multe activități, PFA sau întreprinderea individuală va trebui să solicite autorizarea acesteia/acestora.

În același timp, în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, PFA va putea desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta cu contract individual de muncă. Întreprinzătorii persoane fizice, titulari ai unei întreprinderi individuale, pot angaja cel mult 8 salariați.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Legea nr. 182/2016 asupra OUG nr. 44/2008 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

PFA 2017b

Studenţii sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii”, se mai arată în comunicatul ONRC.

Atât PFA, cât și întreprinderea individuală pot opta pentru modificarea formei de organizare, iar microîntreprinderile nu își vor mai schimba statutul după ce vor analiza aceste facilități:

”Întreprinderile individuale să nu dezavantajeze microîntreprinderile, să nu distorsioneze concurența în piață și să nu genereze tensiuni și disfuncționalități în mecanismul economic, stimulând migrarea juridică, economică și fiscală a microîntreprinderilor către statutul de întreprindere individuală”, mai explică oficialii de la ONRC.

Conform datelor oficiale, țara noastră numără 584.000 de firme cu activități independente – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, active fiscal.

Ai nevoie de OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu