Vineri, 21 iulie 2017, intră în vigoare noi prevederi legale prin care se reduce durata pedepsei în cazul deţinuţilor cazaţi în condiţii necorespunzătoare în penitenciare. Mai exact pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar 6 zile din pedeapsa aplicată.

Reglementările sunt introduse prin Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.

Noul articol 551 stabileşte că  se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele europene.

Astfel,  se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:

  • cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză;
  • lipsa accesului la activităţi în aer liber;
  • lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;
  • lipsa temperaturii adecvate a camerei;
  • lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;
  • existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Aceste dispoziţii se aplică şi la calcularea pedepsei executate efectiv ca măsură preventivă/pedeapsă în centrul de reţinere şi arestare preventivă în condiţii necorespunzătoare.

NU se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost:

  • internată în infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reţeaua sanitară publică;
  • în tranzit.

De asemenea, reducerea perioadei pedepsei nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.

Reţinem şi faptul că acest beneficiu nu poate fi revocat.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Ai nevoie de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here