Începând de luni, 1 iulie 2013, salariul de bază minim brut pe ţară se majorează cu 50 lei, ajungând la valoarea de 800 lei, însă această măsură atrage după sine şi creşterea valorică a punctelor-amendă date pentru nerespectarea regulilor în trafic.

* Salariul de bază minim brut

La începutul acestui an, Guvernul a hotărât să majoreze salariul minim brut pe economie, în două tranşe, cu 50 de lei de la 1 februarie, valoarea acestuia ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie cu încă 50 de lei.

Măsura a fost reglementată prin Hotărârea nr. 23/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 52 din 23 ianuarie 2013 (M.Of. 52/2013).

salariu
Sursa foto: Lege5.ro

 * Amenzile de circulaţie

Odată cu aplicarea celei de-a doua tranşe de majorare, vor apărea modificări şi la valoarea punctelor-amendă date şoferilor.

Astfel, conform reglementărilor legislative în vigoare (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, un punct-amendă reprezentând valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului (art.98). 

salariu2
Sursa foto: Lege5.ro

La ora actuală, valoarea unui punct de penalizare este de 75 lei, însă odată cu aplicarea celei de-a doua etape de majorare a salariului minim brut pe economie (de la 750 lei la 800 lei) va creşte şi valoarea punctului-amendă până la 80 lei. 

Exemplu: pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip hands-free (“mâini libere”) sunt prevăzute 2 puncte de penalizare, a căror valoare cumulată minimă nu va mai fi de 150 lei, ci de 160 lei. 

Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here