Începând de la 1 iulie, preţul gazelor naturale se majorează cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru consumatorii noncasnici, potrivit unei hotărâri luate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

* Ce a decis ANRE?

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în cadrul unei şedinţe susţinute astăzi, Ordinul nr. 46/2013 privind aprobarea preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale. Actul normativ stabileşte că preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, valabile începând cu 1 iulie 2013 vor  fi majorate cu 8% pentru consumatorii casnici (conform datelor prevăzute in Calendarul aprobat de Guvern), iar pentru consumatorii noncasnici cu 3 %.  

Potrivit comunicatului de presă emis de instituţie, ANRE estimează pentru anul 2013 o creştere a preţului final pentru consumatori mai mică decât cea prevăzută în Calendarul de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, calendar agreat cu organismele internaţionale şi  aprobat de Guvernul României.

Astfel, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, creşterea preţului final pentru consumatorii noncasnici este mai mică decât cea prevazută în calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate de 5 %.

* Istoricul şi estimările ANRE privind preţurile pentru furnizarea gazelor naturale în 2013

1 februarie 2013

  • la clienţii casnici nu s-a înregistrat nicio creştere la preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale;
  • la clienţii noncasnici preţurile au crescut în medie cu circa 5% (conform datelor prevăzute în Calendarul aprobat de Guvern).

1 aprilie 2013

  • la clienţii casnici nu s-a înregistrat nicio crestere la preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale;
  • la clienţii noncasnici nu s-a înregistrat nicio creştere la preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale.

Preţurile finale reglementate aferente clienţilor casnici şi noncasnici au rămas nemodificate începând cu 1 aprilie 2013, chiar dacă în preţul final reglementat a fost luată în considerare noua valoare a preţului producţiei interne.

Având în vedere că celelalte elemente care intră în componenţa costului unitar al gazului nu au generat modificări semnificative în calculul acestuia (scăderea necesarului de import, scăderea preţului import) suma fixă unitară pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale pentru clienţii noncasnici, a rămas nemodificată

1 iulie 2013

  • la clienţii casnici preţurile vor creşte în medie cu circa 8% (conform datelor prevăzute în Calendarul aprobat de Guvern);
  • la clienţii noncasnici preţurile vor creşte în medie cu circa 3% . Creşterea preţului final pentru consumatorii noncasnici este mai mică decât cea prevăzută în calendar datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului.

1 octombrie 2013 şi 1 ianuarie 2014

Pentru 1 octombrie 2013 şi 1 ianuarie 2014, ANRE va avea în vedere respectarea creşterilor din Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate.

În concluzie, pentru anul 2013, creşterea preţurilor finale reglementate realizată/estimată de ANRE, este de:

  • ~ 10% pentru clienţii casnici;
  • ~ 11% pentru clienţii noncasnici, faţă de 18% conform calendarului.

* Creşterile preţului final reglementat prevăzute în Calendar comparativ cu cele realizate/estimate*)

Data implementării

Clienţi casnici

Clienţi noncasnici

Creştere preţ final prevăzută în calendar

Creştere preţ final realizată / estimată(*)

Creştere preţ final prevăzută în calendar

Creştere preţ final realizată / estimată(*)

1 februarie 2013

0 %

0 %

5 %

5 %

1 aprilie 2013

0 %

0 %

5 %

0 %

1 iulie 2013

8 %

8 %

5 %

 3%

1 octombrie 2013

2%

2%*

3%

   3%*

Total an 2013

10%

10%

18%

   11 %


Sursa: ANRE

1 COMENTARIU

 1. Pana la urma care este pretul final al gazelor pentru consumatorii casnici??? Am primit un contract nou de la GDF Suez cu specificatia: „Pretul final reglementat pentru furnizarea gazelor naturale este de 109,42 lei/MWh TVA), respectiv135,68 lei/MWh (cu TVA), aprobat conform reglementärilor în vigoare prin Ordin al presedintelui Autoritátii Nagionale de Reglementare în Domeniul Energiei, corespunzátor categoriei B1 în care consumatorul este încadrat nu include accize.”
  Am gasit pe net, pe Curierul National o specificare de pret, dar la alta valoare (45,71 lei/MWh). Pe site-ul ANRE e ceata totala!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here