Guvernul a emis un act normativ care actualizează Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier, după ce, în septembrie 2014, a fost introdusă obligaţia ca, pe durata transportului cu autovehiculul, şoferii să se asigure că minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii. Mai mult, acestora le-a fost interzis să transporte copii mai mici de 3 ani în maşini neechipate corespunzător.
Nerespectarea aceste dispoziţii, reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, se penalizează cu trei puncte.
În acest context, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ completează Regulamentul în baza noutăţilor introduse în Codul Rutier în toamna anului trecut.
Transportul copiilor
Astfel, începând cu data de 6 februarie 2015, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Aceast măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană.
În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.
Dispozitivele de fixare în scaun
Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri:
- un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori
- un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi:
- scaun de siguranţă pentru copii,
- pernă de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi),
- portbebe-coşuleţ pentru sugari,
- scaun pentru sugari,
- chingă de ghidare,
- centură şi sisteme de centuri pentru copii.
Atenţie! Dispozitivul de fixare în scaun trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Trebuie reţinut şi faptul că dispozitivul se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare. Pe locul din faţă pot fi instalate astfel de dispozitive de siguranţă doar în cazul în care nu există sau este dezactivat airbag-ul.
Afecţiuni care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă
Nu este obligatoria utilizarea unui dispozitiv de fixare în scaun sau a centurii de siguranţă în cazul copiilor care suferă de o afecţiune ce contraindică purtarea acestora. În aceste situaţii:
- este necesară emiterea un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă;
- şoferul trebuie să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia este menţionată durata de valabilitate a acestuia;
- transportul se realizează pe locurile din spate ale maşinii, iar în cazul copiilor de până la 3 ani este necesară supravegherea de către o altă persoană.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.
Inca o aberatie a parlamentarilor nostri la care trebuie sa ne supunem (ca doar este lege nu?)care de fapt mascheaza amenzile care vor curge la buget tocmai pentru lipsa acelor dispozitive ,de parca legea veche nu este buna
In majoritatea satelor si comunelor numarul de elevi ar tripla numarul drumurilor pe care trebuie sa le faca un microbuz daca aceasta lege se va respecta cu adevarat.
prin microbuz inteleg mijloc de transport in comun, cititi atent textul nu doar il scanati si trageti concluziile. daca statistic vorbind viata copiilor este mai protejata cu aceste dispozitive, macar sa le folosim din obligatie, ca de buna voie nu prea vad ca ne inghesuim sa le folosim.
Ar fi bine daca s-ar respecta aceasta lege, pentru siguranta tuturor copiilor. Noi folosim intotdeauna scaunelul auto, l-am gasit la un pret foarte bun pe http://www.bebeardealul.ro. Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/smart-baby-scaun-auto-coccolle-pavo-grupa-0-25-kg
well done