20 Octombrie, 2019

De la 19 ianuarie 2013, sunt obligatorii permisele pentru mopede

Camera Deputaţilor a adoptat, în cadrul sedinţei în plen, cu 185 de voturi „pentru”, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care se prevede introducerea mopedelor şi a triciclurilor în categoria autovehiculelor şi obligativitatea obţinerii permisului de conducere pentru acestea.

Astfel, de la data de 19 ianuarie 2013, intră în vigoare introducerea categoriei AM, dedicată mopedelor, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere la această categorie fiind de 16 ani împliniţi, iar valabilitatea permisului de 10 ani.

Proba practică din cadrul examenului de obţinere a permisului de conducere, pentru categoria AM, constă doar în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate. În cazul deţinerii unui permis de conducere eliberat pentru orice categorie, acestea sunt considerate valabile şi pentru vehiculele din categoria AM.

Proiectul de lege a fost adoptat de către Senat în data de 12 septembrie 2012, iar odată cu aprobarea lui de către Camera Deputaţilor, ca for decizional, acesta se validează legislativ.

În termen de 90 de zile de la publicarea acesti legi în Monitorul Oficial al României, Guvernul va adopta hotărârea de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile, cu modificările ulterioare, corespunzător modificărilor şi completărilor aduse prin această nouă lege.

Consultă integral legea adoptată de Camera Deputaţilor! Click aici!

Sursa: Camera Deputaţilor

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu