Agenţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat în urmă cu puţin timp că, începând de luni, 1 iulie 2013, tarifele pentru apeluri şi SMS-uri în roaming se vor reduce.

* Noile preţuri maxime

Toţi operatorii care oferă servicii de roaming în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii sunt obligaţi să aplice noile tarife maxime pentru serviciile oferite clienţilor care se află în călătorie într-un alt stat membru UE şi utilizează telefonul în roaming, astfel:  

  • efectuarea unui apel – maxim 0,24 euro/minut (fără TVA);
  • primirea unui apel – maxim 0,07 euro/minut (fără TVA);
  • trimiterea unui mesaj text (SMS) – maxim 0,08 euro/minut (fără TVA);
  • primirea unui mesaj text (SMS) – gratuit;
  • utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) – 0,45 euro/MB (fără TVA).

Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului privind roaming-ul în reţelele publice de comunicaţii mobile în interiorul Uniunii.

Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi utilizează planurile tarifare de bază, adică cele cărora li se aplică Eurotarifele pentru servicii de voce, SMS şi date, neimplicând încheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri, aceste planuri tarifare putând fi combinate cu oricare alte planuri tarifare disponibile la operatori.

Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte, dar ei pot în acelaşi timp să pună la dispoziţia clienţilor proprii şi alte oferte. Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu preţuri diferite, şi există adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanţă.

Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor sale.

* Cât de mare este reducerea?

Ultima modificare tarifară a avut loc la 1 iulie 2012, când a intrat în vigoare Regulamentul (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii Europene.

Valorile maximale sunt valabile până duminică, 30 iunie 2013, începând ca de lunea următoare să se aplice tarifele prezentate, reduse astfel:

  • efectuarea unui apel – redus cu 0,05 euro/minut (fără TVA);
  • primirea unui apel – redus cu 0,01 euro/minut (fără TVA);
  • trimiterea unui mesaj text (SMS) – redus cu  0,01 euro/minut (fără TVA);
  • primirea unui mesaj text (SMS) – gratuit, nicio schimbare;
  • utilizarea serviciilor de date (inclusiv accesul la internet) – redus cu 0,25 euro/MB (fără TVA).

ancomSursa text şi foto: ANCOM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here