România nu mai transmite către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru 4 programe operaţionale, a anunţat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, la sfârşitul şedinţei de Guvern din 3 iulie 2012. Sunt afectate programele POS Mediu, POS Transport, POR şi POSCCE pentru care, în perioada 5-17 iulie urmează să aibă loc misiuni de audit.

În luna decembrie 2011, plăţile pe aceste programe au fost reluate în anumite condiţii referitoare la îndeplinirea de către România, până la sfârşitul lunii iunie, a unor obiective şi realizarea unor măsuri ce ţin atât de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management, cât şi elemente ce ţin de domeniul achiziţiilor publice. În momentul de faţă, se face evaluarea măsurilor luate şi modul în care partea română şi-a îndeplinit aceste angajamente. Vor avea discuţii extinse cu Comisia Europeană şi, după misiunile de audit din 5-17 iulie se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene, ce se va întâmpla în continuare cu aceste programe operaţionale.

Deciziile din iarnă au prespus şi unele corecţii financiare preventive şi una dintre deciziile care urmează să fie luate va fi legată de ce se va întâmpla cu aceste corecţii preventive, dacă ele vor fi înlăturate complet, sau doar parţial şi ce se va întâmpla în continuare. Autorităţile române aşteaptă ca un rezultat clar din partea Comisiei Europene să apară în următoarele săptămâni.

Aşa cum insista ministrul Orban, în momentul de faţă, în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune, nici un program operaţional nu este suspendat, dar înţelegerea cu Comisia Europeană este ca, începând din 1 iulie, partea română să nu mai transmită cereri de rambursare către Comisia Europeană până când nu va exista o înţelegere cu Comisia Europeană şi până când nu vor fi clarificate problemele identificate, în discuţie fiind atât probleme de sistem, cât şi în legătură cu proiectele care au fost verificate.

În condiţiile în care cererile de rambursare către Comisia Europeană se trimit, în principiu, o dată sau de două ori pe lună, dl. Orban consideră că nu este nici un fel de problemă în faptul că o perioadă relativ restrânsă de timp nu vor fi transmise cereri de rambursare, urmând ca, în momentul în care va exista un semnal pozitiv de la Comisia Europeană, să fie trimise cererile de rambursare restante privind plăţile către beneficiari.

În ce priveşte alocările bugetare, ministrul a arătat că va fi nevoie de plăţi pentru beneficiari, pentru că toate ministerele funcţionează pe baza unor sume prin care se pot plăti beneficiarii interni. Mecanismul prevede că, că după ce beneficiarii transmit aceste cereri de rambursare către diferitele autorităţi române, se plătesc aceşti beneficiari. Sumele prin care se fac plăţi interne către beneficiari trebuie să fie prevăzute în buget.

În discuţiile cu Comisia Europeană va fi analizată situaţia în detaliu, nu numai pentru cele patru programe operaţionale, ci şi activitatea ANRMAP, a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Achiziţiilor Publice, care în prezent este inclusă în sistemul de gestiune a fondurilor comunitare. Va fi analizată activitatea UCVAP, structura care se ocupă de controlul ex-ante din domeniul Ministerului Finanţelor Publice.

Unul dintre subiectele care va fi analizat este cel legat de domeniul achiziţiilor publice şi se aşteaptă ca în continuare să fie introduse schimbări importante în acest sector.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here