18 Februarie, 2018

De la 1 iulie, adio preţuri piperate pentru serviciile de internet mobil. Scad şi preţurile serviciilor de voce şi SMS

De la 1 iulie 2012, utilizarea internetului mobil în timpul deplasărilor în alte ţări membre ale UE pentru a consulta hărţi, pentru a viziona filme şi poze şi pentru a accesa emailul sau reţelele de socializare va fi mult mai ieftină.

Pentru prima dată, printr-un nou regulament al UE, se stabileşte un plafon tarifar pentru roamingul de date (descărcarea de date de pe internet utilizând o conexiune mobilă).

Comunicatul Comisiei Europene apreciază că reglementarea serviciilor de roaming de date se va traduce, pentru un om de afaceri tipic care călătoreşte în UE, prin economii de peste 1 000 EUR pe an. O familie care îşi petrece concediul anual într-o altă ţară din UE se poate aştepta la economii de cel puţin 200 EUR (în anexa II se găsesc informaţii complete privind aceste studii de caz legate de traficul de date în roaming). Noile reguli vor determina şi reducerea plafoanelor tarifare pentru apeluri vocale şi mesaje-text.

În ansamblu, ameliorarea regulamentului UE privind roaming-ul – luând în calcul apelurile, mesajele-text şi datele – va aduce consumatorilor economii de 75 % pentru o gamă de servicii de telefonie mobilă în roaming, comparativ cu preţurile din anul 2007. Anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde EUR pentru serviciile de roaming, ceea ce reprezintă o economie de aproximativ 15 miliarde EUR în comparaţie cu preţurile anterioare intrării în vigoare, în 2007, a primului regulament al UE privind serviciile de roaming.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat în legătură cu acest subiect: „Fixarea unor plafoane tarifare pentru serviciile de date ne permite să beneficiem de roaming pentru generaţia telefoanelor inteligente. Astfel se va pune capăt o dată pentru totdeauna preţurilor exorbitante practicate în UE pentru serviciile de roaming. Sunt încântată de faptul că, an după an, Uniunea Europeană face ca banii să se întoarcă înapoi în buzunarele cetăţenilor”.

Noile tarife maxime pe care le vor plăti utilizatorii începând cu 1 iulie 2012 sunt următoarele:

- 29 de cenţi pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA

- 8 cenţi pe minut la primirea unui apel, plus TVA

- 9 cenţi pentru a trimite un SMS, plus TVA

- 70 de cenţi pe megabyte (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet în timpul unei călătorii în străinătate (tarif perceput pe kilobyte utilizat), plus TVA.

În iulie 2009, tarifele aplicate de mulţi operatori pentru descărcarea de date depăşeau 4 EUR pe megabyte; acum, aceste tarife se vor reduce de aproximativ şase ori. Până în 2014, pe măsură ce tarifele continuă să se reducă, costul maxim pentru descărcarea de date nu va depăși 20 de cenţi/MB, plus TVA, o economie de 90 % faţă de multe dintre tarifele practicate în prezent.

Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scăzute. Plafoanele tarifare reprezintă un nivel maxim, acţionând ca o măsură de protecţie, iar concurenţa ar trebui să impulsioneze reducerea acestora.

De asemenea, începând de la 1 iulie 2012, pentru a evita „şocurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care călătoresc în afara graniţelor UE vor primi avertizări prin intermediul unor mesaje-text, emailuri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie de 50 EUR sau dacă s-a depăşit nivelul stabilit în prealabil. În momentul respectiv, consumatorii vor trebui să confirme că sunt de acord să depăşească acest nivel înainte de a putea continua traficul de date în roaming. În acest fel, se extinde sistemul de alertă aplicat în prezent în interiorul UE.

Măsurile care intră în vigoare la 1 iulie sunt primele dintr-o serie de reduceri treptate ale plafoanelor tarifare, care vor conduce în cele din urmă la introducerea pe piaţă a unui nou sistem bazat pe posibilitatea de a alege, pe concurenţă şi pe oferte foarte avantajoase pentru serviciile de date în roaming. Consumatorii vor putea astfel să aleagă un contract de roaming separat înainte de a pleca în călătorie sau un anumit operator în ţara de destinaţie, la fel cum procedează pentru a alege o reţea Wi-Fi. Această opţiune va fi posibilă de la 1 iulie 2014.

Context

UE a introdus pentru prima dată plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007, cu scopul de a se asigura că abonaţii reţelelor de telefonie mobilă plătesc tarife în roaming similare în întreaga Uniune. În iulie 2009, s-au adoptat norme revizuite pe baza cărora s-a produs o nouă reducere eşalonată a tarifelor pentru serviciile de roaming, astfel încât, până în iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming au ajuns la 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi la 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite în străinătate. Reglementările referitoare la roaming din 2009 se aplică până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Pentru informaţii suplimentare:

Site-ul internet dedicat roamingului al Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale: http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Despre autor  ⁄ Eugen Staicu

Eugen Staicu este redactor colaborator la LegeStart.ro. Contact: legestart@indaco.ro.

Fara comentarii

Scrie un comentariu