Această întrebare poate suna cel puţin ciudat, ţinând cont de cât de bine ni s-au întipărit în propria fiinţă anumite tradiţii şi obiceiuri, asupra cărora nu am nu am pus vreodată întrebări în profunzime.

Probabil că cei mai mulți creștini de astăzi nu-şi pot imagina Crăciunul în altă zi, în afară de cea de 25 Decembrie, însă nu a fost dintotdeauna așa. De fapt, în primele trei secole de existență a creștinismului, nașterea lui Iisus Hristos nu a fost sărbătorită deloc.

Sărbătorile cele mai importante ale cultului erau Boboteaza/Noaptea Regilor (6 ianuarie), care comemora sosirea magilor după nașterea lui Iisus, și Paștele, sărbătoarea învierii lui Iisus. Prima menţionare oficială a datei de 25 Decembrie ca o zi de sărbătoare, în onoarea naşterii lui Iisus Christos, apare într-un calendar roman timpuriu din anul 336.

Însă chiar a fost Iisus născut pe 25 Decembrie? Probabil că nu. Biblia nu menţionează cu exactitatea data naşterii Mântuitorului iar povestirile asociate acestui eveniment conţin detalii contradictorii. De exemplu, prezenţa păstorilor și oilor sugerează încadrarea temporală a evenimentului în lunile primăverii.

Atunci când  liderii Bisericii au stabilit sărbătorirea naşterii Mântuitorului pe 25 decembrie, la sfârșitul secolului al treilea, au ales probabil această data pentru a coincide cu festivaluri păgâne existente în onoarea lui Saturn (zeul roman al agriculturii) și Mithra (zeul persan al luminii). În acest fel, era mult mai ușor să convingă păgânii din Roma să accepte creștinismul ca religie oficială a Imperiului.

Sărbătoarea Crăciunului s-a răspândit în întreaga lume occidentală în următoarele câteva secole, dar mulți creștini au continuat să considere Boboteaza şi Paștele ca fiind de o importanţă mai ridicată.

Unii, inclusiv puritanii coloniali din New England, au interzis chiar și respectarea acestei „noi” sărbători, deoarece considerau tradițiile specifice, precum oferirea de cadouri și împodobirea copacilor, ca fiind păgâne. La începutul istoric al Statelor Unite, sărbătorirea Crăciunului a fost considerată un obicei britanic și a decăzut  în urma Revoluției Americane. Abia în 1870 Crăciunul a devenit o sărbătoare federală.

Sursa: History.com

Sursa foto: Sxc.hu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here