Ai parcurs un drum lung din ziua când ai absolvit până la stadiul actual al carierei tale. Nu contează dacă ai fost în poziţia de leader timp de două săptămâni sau două decenii: Leadershipul necesită o evoluţie constantă a aptitudinilor şi tehnicilor de management.

Dar ceea ce liderii nu ştiu de multe ori este cum să se ocupe de greşelile inevitabile şi necesare angajaţilor. Greşelile sunt de multe ori necesare şi vorbesc serios. Angajaţii tăi nu vor avea şansă să evolueze profesional dacă nu au şansa de a face greşeli şi de a învăţa de pe urma lor.

Ca lider, te poţi plânge de greşelile făcute în trecut, în speranţa că acest lucru va împiedica angajaţii tăi să facă aceleaşi greşeli, dar asta nu va face niciun bine echipei tale.

Angajaţii tăi trebuie să facă greşeli – şi tu trebuie să îi laşi.

Unde pot apărea greşeli?

Desigur, există anumite poziţii – şi chiar anumite departamente – în care nu există loc pentru erori. De exemplu, nu poţi avea o eroare de calcul la bugetul companiei pentru următorul an fiscal. Fă diferenţa între domeniile în care tu şi clienţii tăi au nevoie de perfecţiune şi cele în care greşelile nu prezintă nici o ameninţare reală.

Permite angajaţilor tăi să facă unele greşeli; aceasta relevă o oarecare încredere în echipa ta – şi asta e un lucru bun. Ca antreprenor, poate fi greu să predai controlul unor părţi ale afacerii tale altor persoane, dar este necesar. Nu poţi conduce o afacere de succes dacă insişti să faci totul singur.

Motivul principal pentru care antreprenorii nu oferă salariaţilor auroritate este lipsa de încredere. Este greu să construieşti o relaţie reciprocă bazată pe încredere, dar punând accentul pe încredere încă din timpul procesului de angajare, poţi ajuta la stabilirea aşteptărilor tale de la bun început.

Ajută angajaţii să înveţe din propriile greşeli

Nu lasă teama de a face greşeli să împiedice angajaţii să progreseze. Cei mai mulţi angajaţi învaţă prin practică şi chiar dacă vor face unele greşeli, acestea fac parte din proces.

Fiecare dintre noi am făcut o mulţime de greşeli şi, chiar şi prin acestea, am ajuns astăzi să avem o carieră de succes. Lasă-ţi angajaţii să facă acelaşi lucru, astfel încât aceştia să poată evolua. Cei mai buni angajaţi îşi vor rectifica greşelile şi vor învata din ele astfel încât data viitoare când vor întâmpina probleme asemănătoare, nu vor mai repeta greşeala din trecut.

De fapt, greşelile pot fi chiar semne ale unui angajat bun: ele sugerează că un angajat este gata să îşi asume anumite riscuri pentru a ajuta compania să crească.

Greşelile sunt rezultatul unor angajaţi care îşi asumă riscuri – tipul de riscuri, care vor duce la excelenţă şi progres. Nu nimici acest spirit, ci îmbrăţişează-l. Acceptarea greşelilor va transmite un mesaj de încurajare iar acesta va fi un pas în direcţia cea bună.

Pune garanţii

Aşa cum am spus, greşelile pot fi oportunităţi de învăţare pentru angajaţi, dar asta nu înseamnă că aceştia pot face aceleaşi greşeli din nou şi din nou. După ce o greşeală a fost făcută, pune în aplicare o măsură de protecţie, pentru a ajuta la prevenirea reapariţiei aceleiaşi greşeli. Găseşte rădăcina problemei şi lucrează cu angajatul sau chiar împreună cu echipa pentru a găsi o soluţie.

Dacă este necesar, ia în considerare dezvoltarea unor proceduri stricte pentru a te asigura că greşeala nu se va mai repeta.

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici