Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, dna. Rovana Plumb, a anunţat că distribuirea tichetelor valorice pentru Programul „Rabla 2013” va începe joia sau vinerea viitoare, până atunci dosarele colectorilor şi dealerilor fiind în evaluarea Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Procedura în ceea ce priveşte tichetele în programul de înnoire a parcului auto continuă. S-a finalizat procedura de depunere a dosarelor. În momentul acesta, Administraţia Fondului pentru Mediu evaluează acele dosare.

În acelaşi timp, la nivel naţional, inspectorii Gărzii de Mediu, împreună cu reprezentanţii Fondului pentru Mediu, verifică dacă acei colectori şi dealeri îndeplinesc criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, în aşa fel încât, după etapa de evaluare, să se posteze pe site lista cu toţi cei care au îndeplinit toate condiţiile şi să înceapă distribuirea tichetelor.

Estimăm că, în cursul săptămânii viitoare, după miercuri, adică joi sau vineri, va începe distribuirea tichetelor valorice”, a afirmat ministrul Mediului, citat de Agenţia Agerpres.

Conform datelor furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu, 393 de dosare au fost depuse de către colectorii şi producătorii/dealerii auto în cadrul Programului „Rabla” 2013. Din acest total, 288 aparţin colectorilor, iar 105 dosare producătorilor/dealerilor auto. Termenul-limită de trimitere a dosarelor de validare a fost 23 mai 2013.

Toate aspectele referitoare la desfăşurarea Programului pentru anul în curs sunt incluse în Ghidul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, aprobat prin Ordinul MMSC nr. 1239/2013.

* Ce trebuie să ştim despre prima de casare?

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, la care se adaugă câte un eco-bonus în valoare de 500 lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din următoarele caracteristici:

  • la achiziţionarea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6;
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km;
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

rabla1
Sursa foto: Lege5.ro

La achiziţionarea unui autovehicul nou, cu respectarea caracteristicilor de mai sus, proprietarul poate beneficia, pe lângă prima de casare, de o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

În forma anterioară a Programului se utilizau trei tichete cu valoarea de 3.800 de lei.

* Informaţii esenţiale privind “RABLA 2013″

  • Programul din acest an se desfăşoară într-o singură etapă şi va ţine până pe 20 noiembrie.
  • Programul se adresează persoanelor (fizice, juridice) care deţin maşini mai vechi de zece ani. Însă sunt incluse şi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice sau institutele de cercetare-dezvoltare înfiinţate ca instituţii publice care deţin maşini mai vechi de cinci ani.
  • Vor fi emise în total 20.000 de tichete (17.000 pentru persoanele fizice, juridice şi 3000 pentru instituţiile publice).
  • Valoarea tichetului este de 65.00 de lei (1500 de euro).
  • La achiziţionarea unei maşini noi se va putea utiliza un singur tichet valoric. Tichetele sunt transferabile.
  • Tichetul poate fi utilizat în termen de 45 de zile.
  • Proprietarul unei maşini va obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul în maximum zece zile.
  • Repartizarea tichetelor se va face în funcţie de numărul de maşini mai vechi de zece ani din parcurile auto din fiecare judeţ în parte.
  • Se vor acorda facilităţi suplimentare pentru cei care vor să-şi achiziţioneze maşini ecologice prin programul “RABLA”.

Ghidul Programului Rabla 2013 poate fi consultat integral pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here