Începând de astăzi (3 octombrie), părinţii care pleacă la muncă în străinătate sunt obligaţi să notifice autorităţile în acest sens şi să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului, potrivit prevederilor Legii nr. 257/2013.
Notificarea intenţiei de a pleca la muncă peste hotare trebuie făcută la serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu cu cel puţin 40 de zile înainte. Totodată, notificarea trebuie să conţină obligatoriu şi persoana desemnată să întreţină copilul pe perioada absenţei părinţilor/tutorelui.
Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă.
Aceste prevederi se aplică părinţilor care exercită singuri autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, tutorilor, dar şi familiilor în care ambii părinţi urmează să plece la muncă în străinătate.
Nerespectarea acestor obligaţii va fi sancţionată cu amenzi de la 500 la 1000 de lei.
PERSOANA DESEMNATĂ
În ceea ce priveşte persoana desemnată, aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă cel puţin 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.
Totodată, aceste persoane vor fi consiliate şi informate, cu privire la răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării copilului, de către serviciile publice de asistenţă socială (organizate la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor), pentru o perioadă de şase luni. Urmarea programului de consiliere este obligatorie.
Delegarea temporară a autorităţii părinteşti se dispune de către instanţă pentru o perioadă care nu trebuie să depăşească un an.
Persoana căreia urmează să îi fie delegată autoritatea părintească trebuie să-şi exprime personal acordul în faţa instanţei.
