20 Februarie, 2018

De azi, certificatul de performanţă energetică e obligatoriu pentru vinderea sau închirierea locuinţelor! Ce modificări aduce Legea nr. 159/2013?

Începând de astăzi devine obligatoriu ca proprietarii care vor să închirieze/vândă o locuinţă să prezinte (şi ulterior să transmită) certificatul de performanţă energetică.

Măsura este adusă de Legea nr. 159/2013, care vine cu modificări şi completări la Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Mai exact, actul normativ prevede că, în cazul clădirilor/unităţilor de clădire care urmează a fi vândute/închiriate, investitorul/proprietarul/administratorul e obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător/chiriaş, înaintea perfectării contractului, o copie a certificatului.

În acest fel, potenţialul cumpărător sau chiriaş poate să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a respectivei construcţii.

În cazul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, fostul proprietar este obligat să transmită noului proprietar certificatul orginal.

Atunci când un contract de vânzare-cumpărare sau de închiriere este înregistrat, proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului.

CE ESTE CERTIFICATUL DE PERFORMANŢĂ ENERGETICĂ A CLĂDIRII?

Certificatul e un document prin care este indicată performanţa energetică a unei clădiri/a unei unităţi de clădire şi care cuprinde date cu privire la consumurile de energie în clădiri. Acesta poate fi însoţit şi de recomandări de reducere a consumurilor de energie.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a punctului 3 (definiţia certificatului) de la art.3, iar în dreapta forma nouă.
(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.)
art3 pct3

CÂT TIMP ESTE VALABIL UN CERTIFICAT?

Noul act normativ vine şi cu precizări referitoare la valabilitatea certificatelor de performanţă energetică.

Astfel, un astfel de certificat este valabil timp de zece ani de la data eliberării. Asta în caz că la construcţia respectivă nu se fac lucrări majore de renovare care să ducă la modificarea consumurilor energetice.

» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a alineatului (2) al art.13, iar în dreapta forma nouă.
art13alin2INSERAT

PENTRU CE CLĂDIRI TREBUIE FĂCUT CERTIFICATUL?

• locuinţe unifamiliale;
• blocuri de locuinţe;
• birouri;
• clădiri de învăţământ;
• spitale;
• hoteluri şi restaurante;
• săli de sport;
• clădiri pentru servicii de comerţ;
• clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice;
• alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Rodica
  iulie 20 2013

  Din nou fura statul ceva bani din buzunarele oamenilor !!! Chiar si pentru inchirierea locuintelor – e prea de tot !!!!

 • Răspunde
  Nebunul
  iulie 23 2013

  Nu te mira, toti alesii nostrii, in loc sa ne imbunatateasca viata, se intorc impotriva noastra. si ei la un loc formeaza statul.

 • Răspunde
  septembrie 19 2016

  Conform noului Cod fiscal 2016 dacă ai certificat energetic şi ai izolat casa pe banii tai NU datorezi impozit.
  Cladirile pentru care NU se datorează impozit sunt clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, justificate pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic.
  https://www.likeconsulting.ro/certificat-energetic/

Scrie un comentariu