25 August, 2019

De astăzi putem folosi aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, pentru combaterea defrişărilor ilegale

Ieri a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1464/2016 emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin care se anunţă posibilitatea testării aplicaţiei mobile Inspectorul Pădurii, dezvoltată pentru combaterea defrişărilor ilegale. Aplicaţia reprezintă componenta pentru populație a Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire în Timp Real a masei lemnoase din Romania (Radarul Pădurii). Aceasta poate fi utilizată de catre populație în scopul verificării unui transport de masă lemnoasă, permiţând verificarea prin introducerea unui numar de înmatriculare auto.

Ministrul MMAP, Cristina Paşca Palmer, a declarat în cadrul unei conferinţe susţinute astăzi că noua aplicaţie mobilă Inspectorul Pădurii „ne va ajuta [...] să fim mult mai vigilenţi şi să ne putem implica activ în monitorizarea transporturilor de masă lemnoasă în România”. Scopul acestui instrument îl constituie monitorizarea electronică şi informatică a procesului de exploatare şi transport al masei lemnoase din ţară, dorindu-se ca, spre deosebire de Radarul Pădurilor, să se dea acces direct populaţiei la baza de date SUMAL (baza de date oficială).

Cine poate folosi aplicaţia Inspectorul Pădurii?

Inspectorul Pădurii, dezvoltată de Indaco Systems cu titlu gratuit, este în fază de test, valabilă doar pentru utilizatorii de sisteme Android, urmând să fie disponibilă și celor IOS din septembrie. Astfel, la ora actuală, persoanele interesate pot descărca şi testa aplicaţia, accesând Google Play.

Varianta beta a aplicaţiei Inspectorul Pădurilor poate fi descărcată de orice persoană începând de astăzi, oficialii îndemnând publicul ca, pe perioada de testare, să se transmită observaţiile şi propunerile de îmbunătăţire legate de funcţionalitatea acesteia.

Cum funcţionează aplicaţia?

Mecanismul de funcţionare este unul extrem de simplu – orice persoană care observă un transport de lemne poate afla dacă acesta este legal sau nu prin introducerea numărului de înmatriculare al autovehicului în aplicaţia instalată pe telefonul mobil.

Prin conectarea la baza de date oficială, Inspectorul Pădurii va afişa automat un mesaj de informare privind validitatea codului de transport al masei lemnoase.

Dacă acesta este valid, mesajul va include data validării, numărul vehiculului, tipul de lemn transportat şi volumul total al masei lemnoase.

inspectorul padurii

În cazul în care codul nu este valid, va fi afişat următorul mesaj „Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat”. Acest lucru implică posibilitatea ca vehiculul în cauză să transporte lemn exploatat ilegal, situaţie în care trebuie apelat numărul unic de urgenţă 112. Dispecerii vor anunţa ulterior Poliţia şi reprezentanţii Gărzii Foresteriere care trebuie să intervină prin oprirea transportului şi verificarea legalităţii documentelor.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

  • Răspunde
    aura
    iulie 25 2016

    Este clar ca nici unul din politrucii care s-au perindat pe la conducerea ministerului mediului nu a fost macar o data pe teren sa vada, macar, cum arata zecile de munti defrisati cu salbaticie!!! In loc sa ia masuri cu adevarat eficiente, aceasta d-na min, care se dovedeste a fi total ignoranta si incompetenta exact ca si predecesorii dansei, isi permite aceasta actiune de imagine absolut inutila si zadarnica, care, efectiv, jigneste inteligenta cetateanului de buna credinta! Aceasta “noua” aplicatie ar fi trebuit sa verifice cel mai important lucru: daca exploatarea a fost sau nu legala!!! In schimb iti arata doar o lista cu nr de camioane declarata de transportatorii de lemn!!! Este total falsa ideea ca daca transportul este pe lista, totul este legal!!! In plus politia locala (in majoritatea cazurilor protectoarea mafiei locale a defrisarilor) anuntata de 112 sa verifice un transport fara cod valid, il atentioneaza pe amicul transportator, acesta poate declara transportul si la cateva ore de la sesizare, devenind dintr- o data legal!!!

Scrie un comentariu