Începând din data de 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declarației unice disponibil în Spaţiul Privat Virtual (SPV), potrivit unei atenţionări a Ministerului Finanţelor.

Formularul calculează automat cuantumul impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF în secțiunea  “Spaţiul Privat Virtual”, rubrica Descărcare declarații.

Serviciul electronic Spaţiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanțelor Publice, iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghișeele ANAF.

“În acest sens, MFP a transmis prin poștă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată, care conține toate datele necesare înrolării din confortul propriei case. Prin intermediul SPV se poate accesa oricând situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile. De asemenea, formularul se poate completa și semna și de deținătorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro.”, se mai precizează în comunicat.

De reţinut şi faptul că, dacă Declarația unică este depusă online până pe 15 iulie 2018 și plata obligațiilor se efectuează integral până la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acordă o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat, iar dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:

  • activități independente;
  • cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;
  • activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real;
  • piscicultură și/sau silvicultură;
  • transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
  • jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker;
  • activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

comentarii

2 COMENTARII

  1. Din pros spre fff prost se poate spune de ce pt ca voi nu ati facut alceva decit ati ingreunat modu de depunere a declaratie 200 facind o electronic care este fff anevoios , nu toti isi pot permite sa faca fata felului in care se depun declarati unica nu toti sau nascut in fata calculatorulii . Ati umblat de 260 de ori la nou cod fiscal si tot prost ati reusit sa il faceti dativa toti demisile in grup de la ministru vostru la femei de serviciu ,sinteti niste incapabili cu ministru vostru in functie sa va fie rusine ca va bateti joc de contribuabili

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here