Publicatia www.ebihoreanul.ro a anuntat in premiera faptul ca: „Tribunalul Brasov s-a pronuntat in cazul procesului deschis de ex-procurorul Alexandru Lele (foto)impotriva Statului Roman, in care solicita daune morale pentru perioada de 6 ani in care a fost suspendat si purtat inutil prin tribunale pentru un dosar in care a fost acuzat de fapte de coruptie. In urma dezbaterilor, magistratii Tribunalului Brasov au admis, in parte, actiunea lui Lele, si au obligat Statul Roman, prin Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, sa plateasca fostului procuror echivalentul in lei la data platii a sumei de 500.000 euro, reprezentand daune morale, despagubiri materiale de 70.000 lei si cheltuieli de judecata in suma de 7858,71 lei”.
„Decizia Tribunalului Brasov nu este definitiva. Procurorul oradean Alexandru Lele a fost suspendat din functie prin ordin al ministrului Justitiei in anul 2002. El a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, favorizarea infractorului, fals intelectual si retinere sau distrugere de inscrisuri, fiind denuntat de mai multi oameni de afaceri ca ar fi pretins spagi pentru musamalizarea unor dosare. Potrivit rechizitoriului, in perioada 1999-2001, Lele ar fi contribuit la favorizarea unor infractori pe care, in calitate de procuror, ii cerceta in dosare penale. In unele dintre cazuri, actiunile sale ar fi fost determinate de pretinderea si primirea unor sume de bani. Rechizitoriul sustinea ca Alexandru Florian Lele ar fi pastrat timp de peste cinci ani, fara sa-l fi luat in lucru, un dosar in care doua persoane erau cercetate pentru fals si uz de fals, infractiuni savarsite cu ocazia inmatricularii nelegale a unor autoturisme.
Din anul 2002 pana in 2005, procesul procurorului oradean a fost mutat de la Oradea la Suceava, apoi la Alba Iulia, iar un an mai tarziu, printr-o decizie penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cazul a fost restituit la Parchetul Inaltei Curti pentru neregularitatea actului de sesizare, rechizitoriul intocmit pe numele magistratului fiind confirmat de catre procurorul general adjunct al Romaniei si nu de catre procurorul general. Instanta a aplicat in cazul procurorului Alexandru Lele aceeasi dispozitie data de judecatorii instantei supreme in dosarul Flota, care au constatat ca lipseste semnatura procurorului-sef al DNA de pe rechizitoriul prin care au fost deferiti Justitiei Traian Basescu si altii. Ulterior, Lele a primit solutii de scoatere de sub urmarire penala atat de la DNA, cat si de la Parchetul Inaltei Curti iar pe 28 ianuarie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a decis repunerea lui in functie. Doi ani mai tarziu, pe 28 decembrie 2010, Alexandru Lele s-a pensionat iar in prezent activeaza ca avocat specializat in drept penal”.
Solutia de la condica
Tribunalul Brasov a pronuntat in dosarul nr. 3497/111/2009 urmatoarea solutie: „Admite in parte actiunea civila formulata si precizata de reclamantul LELE ALEXANDRU FLORIAN, domiciliat… in contradictoriu cu paratul STATUL ROMAN prin Ministerul Finantelor Publice, cu sediul ales pentru indeplinirea actelor de procedura in Brasov, str. Mihail Kogalniceanu nr. 7, la D.G.F.P. Brasov, si in consecinta: Obliga paratul sa plateasca reclamantului echivalentul in lei la data platii a sumei de 500.000 euro, reprezentand daune morale, si suma de 70.000 lei reprezentand despagubiri materiale. Respinge restul pretentiilor reclamantului. Respinge cererea de chemare in garantie formulata de parat in contradictoriu cu chematul in garantie MINISTERUL PUBLIC – PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE, cu sediul in Bucuresti, bd. Libertatii nr. 14, sector 5. Ia act ca reclamantul a renuntat la judecata cererii formulate in contradictoriu cu parata DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BIHOR, cu sediul in Oradea, str. Dimitrie Cantemir nr. 2B, jud. Bihor. Obliga paratul sa plateasca reclamantului suma de7858,71 lei reprezentand cheltuieli de judecata”.