Senatul va dezbate o modificare a Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, conform căreia alocația pentru copiii dați în plasament să fie plătită mai devreme.

Legea actuală prevede ca această indemnizație, 600 lei/lună sau 900 lei/lună pentru copiii cu handicap, să fie acordată începând cu data de 1 a lunii următoare. Practica din domeniul asistenței sociale arată însă că în cele mai multe cazuri, copiii sunt plasați chiar de la începutul unei luni, în primele zile lucrătoare.

“Pentru că alocația de plasament este furnizată cu luna imediat următoare plasării copilului la familia/persoana/asistentul maternal profesionist, copiii care sunt instituționalizați sunt privați de alocația de plasament în luna în care intră în sistemul de protecția a copilului”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Suma alocată pentru copilul dat în plasament este necesară pentru alimente, rechizite în cazul unora dintre ei, materiale de îngrijire sau igienico-sanitare în alte situații, alte necesități, astfel că scopul primordial al acestor drepturi bănești nu este îndeplinit – susținerea copilului de către cei care vor avea grijă de el, mai arată inițiatorii proiectului de lege.

De aceea se propune ca data la care copilul să fie dat în plasament să fie aleasă la finalul lunii respective, astfel încât în cel mult câteva zile, familia sau asistentul maternal să intre în posesia alocației.

Art. 128 – Alin. (4) se modifică și va avea urătorul cuprins:

“Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura plasamentului sau s-a instituit tutela, stabilirea dreptului la alocația prevăzută la alin. (1) se face începând cu luna în curs în baza ISR, proporțional cu zilele rămase din lună, iar începând cu luna imediat următoare, în întregime în baza ISR.”

După dezbaterile din Senat, care vor avea loc în următoarea lună, proiectul legislativ trebuie aprobat și adoptat de Camera Deputaților pentru ca legea să fie modificată conform noilor prevederi.

Ai nevoie de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna. Am o nelamurire ma poate ajuta cnv? Am avut alocatia monoparentala dar mi sa taiAt din cauza unei datorii la stat. De atunci am achitat datoria si am facut de 2 ori dosarul si nu mi a mai venit de nicaieri nici un raspuns. Unde ma pot intoarce ca asa pare ca la primarie sunt mintita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here