18 Februarie, 2020

Dansatorii vor să iasă la pensie mai devreme. Ce argumente vor fi dezbătute în Senat

Senatorii așteaptă avizul Guvernului și al Comisiilor de specialitate pentru a dezbate o inițiativă legislativă care prevede modificarea și completarea Legii pensiilor.

Astfel, propunerea legislativă prevede ca dansatorii să fie tratați la același nivel cu balerinii și acrobații, care ies mai devreme la pensie, din cauza eforturilor depuse în carieră.

Inițiatorii propunerii susțin că dansatorii de muzică populară sau de dans modern sau contemporan se antrenează și fac aceleași eforturi fizice zilnice precum balerinii, iar consecințele pe planul sănătății, odată cu înaintarea în vârstă, sunt de cele mai multe ori iremediabile: “Efortul fizic exagerat poate avea, însă, consecințe dintre cele mai grave. Majoritatea persoanelor care exersează un dans de performanţă sau balet, au dureri puternice de genunchi, de gleznă, sau musculare. Astfel, dansatorul şi dansatorul popular trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii de pensionare ca şi dansatorul de balet pentru că fiecare persoană care profesează cu seriozitate, dansează, diferenţa între cele 3 tipuri este doar modul de dans învăţat şi exersat”.

Propunerea legislativă modifică și completează un singur articol din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii

La art. 50, alineatul (2), litera b) se modifică şi se completează cu următorul cuprins:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, dansatorilor populari şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi.

Termenul de emitere a avizelor este sfârșitul lunii noiembrie, astfel că propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului la începutul lunii decembrie. Ca să intre în vigoare însă, ea trebuie adoptată ulterior în Camera Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 127/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu