Fostul premier Adrian Nastase a fost audiat, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de inculpat in cel de-al treilea dosar  –  dosarul “Zambaccian” – in care este acuzat ca a luat mita termopane si containere de la Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, dar si ca l-a determinat pe fostul consul al Romaniei la Beijing, Ioan Paun, sa incalce legea prin transportul unor containere din China in Romania, in schimbul mentinerii sale in functie si ca l-ar fi santajat pe acesta ca, in cazul in care va colabora cu DNA-ul, va devoala calitatea acestuia de ofiter acoperit.

Nastase a aratat, in fata judecatorilor supremi ca niciodata nu i-a dat bani lui Ioan Paun pentru ca acesta sa ii transporte anumite bunuri din China, dar a recunoscut ca sotia sa, Dana Nastase, i-a dat acestuia 35.000 de dolari, in doua transe, pentru ca acesta sa aranjeze venirea unor medici chinezi in Romania si pentru a achita tratamentele pe care acestia le preparau. De asemenea, Nastase a sustinut ca Paun a insistat sa aiba o intrevedere cu el in clipa in care a primit citatia de la DNA si ca declaratia acestuia s-a schimbat, in sensul incriminarii fostului premier, de abia dupa ce procurorii DNA l-au pus pe Paun sub invinuire. In acest sens, Nastase a aratat ca, in opinia sa, declaratia lui Paun nu s-a schimbat din proprie initiativa, ci pe baza unei forme de santaj pe care DNA a exercitat-o asupra fostului consul.

Nastase a negat ca i-a dat bani lui Ioan Paun pentru ca acesta sa ii aduca bunuri din China si a negat santajul asupra fostului consul

Nastase a precizat in fata judecatorilor supremi ca In acest proces este acuzat omul politic Adrian Nastase si nu persoana. La inceputul lui 2006 existau aproximativ 25 de dosare la DNA… DNA pastrand practic rezervat o succesiune de numere pentru eventuale dosare. Se faceau denunturi camera langa camera in DNA, la acea vreme existand o epidemie de denunturi. Au existat peste 1.500 de materiale de presa, toate fiind prin prisma unor surse judiciare, toata actiunea de linsaj mediatic fiind orchestrata de DNA”. De asemenea, fostul premier a aratat ca, pentru a putea fi trimis in judecata, a fost schimbata legislatia in vigoare, dand exemplu in acest sens modificarile “discriminatorii” ale Legii raspunderii ministeriale si schmbarile privind modul de numire a procurorilor sefi din Parchete si DNA.

Nastase a aratat ca, in ianuarie 2004, Ioan Paun l-a cautat si i-a aratat o citatie pe care o primise de la DNA, si i-a spus ca este foarte ingrijorat, pentru ca nu stia despre ce este vorba. Fostul premier a sustinut ca discutia sa cu Paun a fost una extrem de scurta, si a avut loc cu o luna inainte ca el si sotia sa sa fie pusi sub acuzare de DNA, actiune care a avut loc in 7 februarie 2004. Conform fostului premier, in martie 2004, DNA a cerut Camerei Deputatilor sa permita perchezitia la domiciliul sau, acuzatia fiind ca a primit spaga de la Irina Jianu termopane pentri imobilul din Zambaccian.

Acuzatia era absurda, pentru ca, in intelegere cu Sergiu Sechelariu, eu am pus terenul si el avea obligatia sa imi predea o locuinta la cheie, inclusiv cu ferestre. In cererea de perchezitie a DNA, valoarea termopanelor pe care mi le-ar fi dat Irina Jianu era de 100.000 de dolari. Probabil pentru ca lucrurile nu erau convingatoare, am aflat ca Ioan Paun si-a schimbat declaratia. Am fost surprins sa constat ca Ioan Paun a incercat de cateva ori sa ia legatura cu mine, insa nu am acceptat. Contrar celor retinute in rechizitoriul DNA, nu eu, ci Cretu Octavian a insistat sa se intalneasca cu mine, el a sunat la cabinetul meu de la Camera Deputatilor de mai multe ori”, a sustinut fostul premier, aratand ca daca DNA ar fi pus la dispozitie inregistrarile acestor discutii, fara sa le trunchieze, s-ar fi putut demonstra insistenta lui Cretu.

Continuarea materialului poate fi citita aici:

http://www.luju.ro/magistrati/instante/dana-nastase-a-izbucnit-in-plans-in-sala-de-judecata-adrian-nastase-i-a-acuzat-pe-procurorii-dna-de-santaj-in-dosarul-zambaccian-nu-cred-ca-ioan-paun-si-a-schimbat-declaratia-din-proprie-initiativa-ci-pe-baza-unei-forme-de-santaj-facuta-de-dna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here