În goana după vânzări, unele companii care vor să-şi stopeze declinul, nu văd nicio problemă în a se agăţa de branduri deja populare ca să-şi vândă produsele sau serviciile.
În detrimentul calităţii şi al deontologiei profesionale, pentru a atrage o audienţă mare, se recurge la o momeală falsă – aşa numitul clikbait – o tehnică de a atrage vizitatori, folosind titluri atractive, cuvinte sau branduri deja cunoscute dar care nu corespund conținutului promis.
Un astfel de exemplu de clickbait este folosirea brandului Lege5, ca momeală pentru a trimite vizitatorii către o companie anume – Wolters Kluwer.
Mai exact, la căutarea expresiei „Lege5” „Indaco” şi „Indaco Systems” de pe dispozitivele mobile android, recomandările motorului de căutare google trimit către serviciile companiei înşelătoare.
Iată câteva capturi de ecran pe care noi le-am realizat zilele acestea:
Astfel, s-a investit într-o reclamă cu titlu înşelător, un nume cunoscut (Lege5) însa conţinutul nu are nici o legatura cu acesta, dimpotrivă, linkul accesat este o capcană.
Lege5 este un portal de documentare legislativă realizat de INDACO SYSTEMS şi reprezintă un reper important pentru profesioniştii care activează în domeniul juridic, având o experienţă de peste 20 de ani.
Folosind branduri cunoscute, fenomenul clickbaiting funcţionează foarte bine atunci când vrei să atragi atenţia utilizatorului. Este extrem de simplă introducerea unor expresii sau cuvinte care trezesc cititorului anumite sentimente. Dar există şi reversul medaliei.
Sunt mai multe tipuri de clickbaiting. Exemplul de faţă se bazează pe stimularea conversiilor de anunțuri, prin folosirea unui brand cunoscut, altele folosesc în mod sugerat sexualitatea. Cele mai cunoscute clikbait-uri sunt cele care atrag prin titluri senzaţionaliste şi înşelătoare: „Şocant, tragic” sau „Este absolut miraculos, nu o să-ţi vină să crezi” sau „Fanii sunt ÎN LACRIMI! Din păcate…” etc. Scopul este acelaşi, de a-i face pe vizitatori să dea click pe acel titlu, dar de obicei articolele nu sunt nici pe departe la nivelul aşteptărilor.
Profesioniştii însă înţeleg că aceasta nu este cea mai bună modalitate de a atrage atenția. Clickbaitul este ușor de realizat, dar un anunţ incorect derutează şi scade nivelul de încredere.
Amintim că Wolters Kluwer nu este la prima abatere, compania fiind sanctionată de către instanţă pentru că a preluat fără drept, informaţii din baza de date “Indaco Lege”, prin Hotarârea numărul 236/2015 din data 24.02.2015.