23 Februarie, 2018

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sărbătoreşte astăzi 60 de ani de la înfiinţare

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a celebrat astăzi, 4 decembrie 2012, a şaizecea aniversare, la sediul CJUE din Luxemburg având loc o şedinţă solemnă, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Ceremonia s-a derulat în prezența Altețelor Lor Regale Marele Duce și Marea Ducesă a Luxemburgului, a unor reprezentanți ai autorităților luxemburgheze, a corpului diplomatic, a unor președinți ai instanțelor internaționale, a unor președinți ai instanțelor constituționale și supreme ale statelor membre și ale Croației, a unor foști membri ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și a numeroase alte personalități.

Domnul Vassilios Skouris, președintele Curții, a deschis ședința solemnă printr-o alocuțiune de bun venit, urmată de cea a președintelui Tribunalului, domnul Marc Jaeger, apoi de cea a președintelui Tribunalului Funcției Publice, domnul Sean Van Raepenbusch. Invitat de Curte, domnul António Vitorino, fost vicepreședinte al Comisiei și președinte al Notre Europe – Institut Jacques Delors, a pronunțat un discurs cu tema „Viitorul Europei și al sistemului său jurisdicțional”.

Pentru a marca cea de a șaizecea aniversare, Curtea a decis de asemenea să publice o lucrare intitulată „Curtea de Justiție și construirea Europei: analize și perspective în șaizeci de ani de jurisprudență”, prezentată cu ocazia unei ședințe de lucru care a avut loc după ședința solemnă.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost înfiinţată în anul 1952 şi reprezintă autoritatea judiciară a Uniunii Europene care, în colaborare cu instanțele din statele membre, asigură aplicarea și interpretarea uniformă a dreptului Uniunii. CJUE este compusă din trei instanțe: Curtea de Justiție, Tribunalul (creat în 1988) și Tribunalul Funcției Publice (creat în 2004). De la crearea acestora, au fost pronunțate de către cele trei instanțe aproximativ 15.000 de hotărâri.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu