Cursurile universitare vor fi suspendate în zilele de 14 şi 17 noiembrie (vineri şi luni), pentru ca studenţii care învaţă în alt oraş decât cel de domiciliu să îşi exercite dreptul de vot acasă, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din această duminică. 

ACTUALIZARE: Proiectul de hotărâre a fost aprobat în cadrul şedinţei Guvernului de ieri, devenind Hotărârea nr. 1003/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 823/2014. În cadrul actului normativ se prevede şi faptul că universăţile vor decide în ce zile se vor recupera cursurile pierdute.

Măsura, propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale, vizează nu doar cursanţii, ci şi personalul din universităţi, cu domiciliul în alt loc decât acela unde îşi desfăşoară activitatea academică. 

Reamintim faptul că, începând de anul acesta, a fost introdusă posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie, prin OUG nr. 45/2014. Astfel, odată cu eliminarea secţiilor de votare speciale, Legea nr. 370/2004 a fost modificată astfel încât  alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OUG nr. 45/2014 asupra Legii nr. 370/2004 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. Sursa foto: Lege5 Online

alegeriprez

Aceştia trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, ulterior fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în tabelul prevăzut la art. 9 alin. (1).

Surse: MEN, Guvernul Romaniei

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here