Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunţat susţinerea unor cursuri pentru profesioniştii din primării care lucrează în proiecte de eficienţă energetică a clădirilor, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Cursurile postuniversitare sunt dedicate profesioniştilor (arhitecţi, ingineri, auditori energetici, responsabili energetici etc.) care lucrează în sectoare conexe clădirilor din cadrul primăriilor.

La sfârşitul acestora, participanţii vor deveni formatori în domeniul eficienţei energetice, obţinând două certificate:

certificat de absolvire a cursului privind eficienţa energetică şi utilizarea materialelor sustenabile disponibile local, în sectorul clădirilor;

certificat de formator care oferă competenţe la standarde recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Cursurile vor avea o componentă importantă de instruire în accesarea fondurilor europene şi sunt organizate în cadrul proiectului Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România, finanţat de Fondul Global de Mediu şi implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, având ca parteneri Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

Numărul cursanţilor este limitat, iar aceştia trebuie să devină la rândul lor instructori pentru un număr de profesionişti. Întrucât se are în vedere pregătirea de formatori în domeniu, ambele cursuri sunt obligatorii. Pot participa doar la primul curs cei care au obţinut deja un certificat de formator.

Cursul de specializare şi examenul de certificare vor avea loc în Bucureşti, la Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Acesta se organizează în doua serii, după cum urmează:

– 16-17 noiembrie 2012

– 30 noiembrie – 1 decembrie 2012

Cursul de formator şi  examenul  de certificare au următorul grafic de desfăşurare:

– 9-11 noiembrie 2012 –  în Bucureşti şi Iaşi

– 23-25 noiembrie 2012 – în Craiova şi Cluj-Napoca.

Trebuie avut în vedere şi aspectul potrivit căruia beneficiarii acestor cursuri au obligaţia de a organiza minim o instruire, în cadrul primăriei, pentru profesionişti din alte primării sau din sectorul privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here