Mai avem o săptămână până la Paşti, ceea ce înseamnă că astăzi celebrăm una dintre cele mai frumoase sărbători creştin-ortodoxe, încărcată de tradiţii şi simbolistică – Floriile. Dincolo de celebrarea persoanelor cu „nume de flori”, există multe obiceiuri pe care le-am învăţat, preluat şi admirat de mici, puţini dintre noi ştiind cu adevărat de unde pornesc acestea.

* Obiceiul pitoresc al Lăzăriţelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc.   

În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama lui să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare.    

Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țara să facă ofrandă de pomenire a morților împărțind plăcinte de post.

Tot pe baza acestei legende, în ajunul Floriilor, în Muntenia și Dobrogea se efectua un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, lui Lăzărică. Era un obicei practicat numai de fete. Una dintre fete, participantă la ceremonial, numită Lăzăriţă, se îmbrăca mireasă. Aceasta, împreună cu alte fete cu care forma o mică ceată, colinda în față ferestrelor caselor, unde erau primite. Lăzăriţa se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărică. 

* Printre atâtea flori…o salcie

În Duminica Floriilor, în bisericile ortodoxe, se binecuvîntează ramurile de salcie. În popor există credința că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. De aceea nu trebuie să ne mirăm dacă o mai întâlnim atârnata în adăposturile animalelor. 

Salcia care era dusă la biserică trebuia să aibă mugurii desfăcuți. În cazul în care vremea fusese neprielnică pentru înmugurire, atunci crengile de salcie erau puse în apă cu cel puțin o seară înainte de a fi duse la biserică.

Exista și obiceiul lovirii ușoare cu crenguță de sălcie. Părinții își loveau ușor cu ramurile de salcie copiii, spunând: „Bataia salciei, să fii sănătos ca aceasta!”€Totodată, salcia era pusă și în apa în care se îmbăiau copiii.

Mugurii de salcie erau considerați vindecători. Cei care mâncau muguri de salcie, scăpău de friguri și de alte boli. Aceştia mai eraintroduși în aluatul pentru pâine. În popor, exista credința că salcia sfințită aruncată în foc poate ajuta în cazul unui incendiu. Cu salcie sfințită, înmuiată în agheazmă, erau stropite atât casele oamenilor, cât și încăperile unde stăteau animalele, pentru a fi ferite de lucrarea duhului necurat.

* O altfel de rubrică meteo

Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște. Nu întotdeauna această prezicere este valabilă, dar de cele mai multe ori se potrivește.  Sau cel puţin aşa ne place nouă să credăm şi să realizăm conexiuni mentale. Oricum ar fi, tradiţiile rămând la fel de fascinante.

* Obiceiul spălatului pe cap 

Fetele care își doresc să-și întâlnească sufletul pereche, trebuie să urmeze obiceiul spălatului pe cap. Astfel, tradiția spune că la miezul nopții trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar cu această apă să se spele pe cap. Este important ca apa să fie pusă apoi la rădăcina unui copac înflorit. Tot acest proces trebuie făcut până în zorii zilei.

* Peștele în ziua de Florii   

Tradiția spune că de Florii este bine să mănânci pește. Tot ceea ce este gătit din pește în această zi are puteri tămăduitoare. Așadar, cine mănâncă pește în ziua de Florii, se va lecui de orice boală.

Sursa: Creştinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here