Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de ordin pentru modelul, conținutul și modalitatea de depunere și gestionare a Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate  – formular 112.

Schimbările se efectuează ca urmare a modificărilor legislative apărute în domeniul asigurărilor sociale, precum și a celor din domeniul legislației fiscale, susțin reprezentanții ministerului în nota de fundamentare a proiectului.

În privința zilierilor, contribuția la pensii a devenit obligatorie de achitat la începutul lunii mai, astfel că formularul 112 prevede această modificare. Principalele modificări sunt următoarele:

– Destinația sumelor pentru acordarea de burse private, precum și pentru susținerea unei/unor entități nonprofit/unități de cult reprezentând o cotă de până la 3,5% din impozit (secțiunea E4);

– Se introduce și o poziție pentru membrii cooperatori, salariați în baza convenției individuale de muncă, prevăzută de Legea nr. 1/2005;

– Se introduce obligația de plată a contribuției de asigurări sociale asupra remunerațiilor încasate de zilieri;

– Se introduce o nouă poziție (E3 din Anexa nr. 1.2) pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru care sunt scutite de la plata impozitului, conform art. 60 pct. 1-4 din Codului fiscal;

– Se introduce un nou tip de asigurat, respectiv  ”persoane fizice care prestează o activitate specifică, în baza unui contract de internship, potrivit Legii nr. 176/2018 privind internship-ul.

Referitor la persoanele încadrate interni, care prestează activitate în baza unui contract de internship, impozitul pe indemnizația primită de angajator este obligatoriu, deoarece indemnizația este asimilată ca salariu/venit.

După perioada de dezbatere publică, ordinul va fi supus aprobării ministrului de Finanțe, urmând ca după publicarea în Monitorul Oficial să intre în vigoare.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here