Ministerul Muncii schimbă procedurile prin care copiii adoptați pot obține informații despre părinții biologici și invers – părinții firești despre copilul pe care l-au dat spre adopție. Reprezentanții instituției au avut, în ultimii ani, decizii ale instanțelor care hotărau în mod diferit spețele care făceau parte din aceeași categorie, astfel că au decis să reglementeze metodologia prin care se pot face aceste acțiuni de acum înainte.

Prima parte a proiectului de hotărâre conține procedurile pe care trebuie să le urmeze persoana adoptată, dacă vrea să își cunoască originile, trecutul, locul nașterii, numele anterior, părinții biologici sau alte informații care privesc aceste aspecte. Procedura poate fi îndeplinită doar dacă părinții firești și-au dat acordul sa fie căutați ulterior, sau să li se furnizeze datele personale, formularele necesare fiind unele tip, atașate proiectului, pe site-ul Ministerului Muncii.

„Art. 17.- În cazul în care părinții firești sau rudele biologice sau, după caz, reprezentantul legal al acestora nu pot fi găsiţi, precum și în cazul refuzului de a fi contactaţi, A.N.P.D.C.A. informează persoana adoptată cu privire la acest aspect fără a fi dezvăluite datele cu caracter personal actuale ale părinților firești sau ale rudelor biologice căutate. Solicitarea persoanei adoptate este păstrată în evidențele proprii ale A.N.P.D.C.A.”

Și în procedura inversă, când părinții firești vor să afle informații despre copilul dat spre adopție, sau să organizeze o întâlnire cu acesta, Autoritatea pentru Protecția Copilului va avea nevoie de acordul persoanei adoptate sau a reprezentantului legal al acesteia.

„Art. 21. (1) Adoptatul sau, după caz, persoana sau familia adoptatoare decide cu privire la informațiile ce pot fi furnizate părinţilor fireşti sau rudelor biologice și dacă este cazul, cu privire la punerea în legatură cu aceștia. Acordurile scrise privind contactarea și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal se transmit A.N.P.D.C.A”

De asemenea, proiectul de hotărâre prevede ca informații cerute de Autoritate altor instituții ale statului – poliție, primărie, etc., pentru a obține informațiile necesare unei proceduri de găsire a familiei, să fie furnizate în cel mult 30 de zile de la data solicitării.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Muncii, timp de 10 zile, timp în care se primesc sugestii și opinii în scris, apoi va fi adoptat în Guvern.

comentarii

4 COMENTARII

  1. nu ştıu daca maı sunt şanse dar as vrea sa mı gasesc parintı bıologıgı.traiesc ın stainatate dar sunt cetatean roman cum ar trebui sa prfocedez daca putetı samı datı un sfat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here