Buletinul procedurilor de insolvenţă (BPI), este publicaţia editată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, care are drept scop publicarea citaţiilor, convocărilor, notificărilor şi comunicărilor actelor de procedură efectuate de instanţele judecătoreşti, administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar după deschiderea procedurii de insolvenţă prevăzute de Legea nr. 85/2014, precum şi a altor acte care, potrivit legii, trebuie publicate.

O procedură simplă, complicată?

Cu ocazia ridicării unei excepţii de neconstituţionalitate – pe reglementările legii anterioare nr. 85/2006 – autorii au susţinut că dispoziţiile criticate sunt contrare dreptului de acces liber la justiţie şi dreptului la un proces echitabil, întrucât impun unei persoane (juridice sau fizice) obligaţia de a se abona la Buletinul procedurilor de insolvenţă şi de a urmări toate numerele acestui buletin pentru a vedea dacă a fost admisă creanţa sa, în totalitate sau parţial, sau orice se dispune cu privire la societatea aflată în insolvenţă.

S-a apreciat că această sarcină este excesivă şi în contradicţie cu ideea de inviolabilitate a proprietăţii, nejustificată de protejarea unui interes legitim şi nu păstrează un just echilibru între interesele generale ale societăţii şi interesele particulare ale individului.

De asemenea, arată că din cauza prevederilor criticate, insuficient de clare, instanţele de judecată nu mai comunică niciun înscris depus de părţi la dosar decât prin intermediul acestui buletin, astfel că nu mai poate fi formulată o apărare corespunzătoare.

Totodată, autorii au susţinut că simpla publicare a tabelului preliminar în Buletinul procedurilor de insolvenţă nu asigură respectarea tuturor dispoziţiilor legale care consacră principiul liberului acces la justiţie, precum şi faptul că această modalitate de comunicare nu întruneşte caracteristica unei comunicări efective, eficace şi nerestricţionată pentru a se asigura cu adevărat liberul acces la justiţie.

Curtea a constatat că autorii excepţiei de neconstituţionalitate nu au motivat în ce constă contrarietatea textelor legale criticate cu acestea, or, în acest context, Curtea a considerat că nu poate formula propriile critici, la care, ulterior, să şi răspundă. (Decizia nr. 61/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 258/2015).

Reglementări legale

Legea nr. 85/2014 (publicată în Monitorul Oficial nr. 466/2014) privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, este actul de bază în materie care a înlocuit reglementarea anterioară dată prin legea nr. 85/2006.

H.G. nr. 460/2005 (publicată în Monitorul oficial nr. 474/2005, cu modificările ulterioare) reglementează conţinutul, etapele, condiţiile de finanţare, publicare şi distribuire a Buletinului procedurilor de insolvenţă.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publică săptămânal pe pagina sa de internet, cu titlu gratuit, lista persoanelor supuse procedurii de insolvenţă, care cuprinde următoarele informaţii: denumirea debitorului, codul de identificare fiscală, numărul de ordine în registrul în care este înregistrat, numărul dosarului de insolvenţă şi instanţa pe rolul căreia este înregistrat dosarul, primul termen de judecată stabilit de instanţa judecătorească după deschiderea procedurii, tipul procedurii şi numerele Buletinului în care sunt publicate actele de procedură referitoare la debitor.

Buletinul procedurilor de insolvenţă publică următoarele tipuri de acte de procedură:

  • citaţii, însoţite, după caz, de opoziţii, recursuri, contestaţii, alte cereri;
  • comunicări şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în cadrul procedurii de insolvenţă;
  • convocări;
  • notificări;
  • alte acte de procedură prevăzute de lege.

Buletinul este structurat pe judeţe, debitori supuşi procedurii de insolvenţă, organe care aplică procedura de insolvenţă şi pe categorii de acte. Cu privire la debitor se menţionează denumirea acestuia şi codul de identificare fiscală, iar cu privire la organele care aplică procedura de insolvenţă se menţionează instanţa judecătorească, respectiv administratorul judiciar/lichidatorul.

Pentru toate actele prevăzute, publicitatea prin Buletin se efectuează numai după deschiderea procedurii prevăzute de legea insolvenţei.

Instanţele judecătoreşti, judecătorii-sindici, administratorii judiciari şi lichidatorii, desemnaţi potrivit legii, transmit la ONRC, în mod direct sau prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, un exemplar de pe actele de procedură, în format hârtie şi pe suport electronic, în vederea publicării acestora în Buletin, sub sancţiunea nepublicării acestora în situaţia în care nu se transmit în ambele formate.

În situaţia în care actele de procedură sunt destinate mai multor persoane, se va transmite şi o anexă în care vor fi menţionate cel puţin: denumirea/numele şi prenumele, sediul social/domiciliul şi codul de identificare fiscală ale tuturor destinatarilor.

Dovada îndeplinirii procedurii de citare, comunicare, convocare, notificare a actelor de procedură, prin publicarea acestora în Buletin, se emite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Dovada se întocmeşte în două exemplare, un exemplar pentru instanţa judecătorească sau, după caz, administratorul judiciar ori lichidatorul desemnat, iar al doilea exemplar, pe care este menţionată confirmarea de primire, se arhivează împreună cu actul în cauză.

Publicarea actelor de procedură în Buletin se efectuează contra cost, pe bază de tarife aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, actualizate anual în funcţie de rata inflaţiei, sub sancţiunea nepublicării acestora în cazul neachitării tarifelor legale.

În situaţia în care nu există disponibilităţi băneşti în contul debitorului şi instanţele de judecată dispun publicarea în Buletin a unor acte de procedură întocmite de administratori judiciari şi de lichidatori, tarifele aferente publicării acestora se reţin de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului direct din fondul de lichidare.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului furnizează informaţii din Buletin şi eliberează copii certificate de pe actele de procedură publicate în Buletin, la cerere, contra cost, pe bază de tarife stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, actualizate anual în funcţie de rata inflaţiei.

Publicitatea actelor de procedură se efectuează conform dreptului comun, în cazul soluţionării de către instanţele judecătoreşti a acţiunilor privind situaţia juridică a unor acte ale debitorului şi a acţiunilor privind atragerea răspunderii patrimoniale a administratorului debitorului, introduse de administratorul judiciar sau, după caz, de lichidator.

Prin Ordinul ministrului Justiţiei nr. 521/2007 au fost aprobate tarifele pentru eliberarea de copii de pe Buletinul procedurilor de insolvenţă, copii certificate de pe actele de procedură publicate şi furnizarea de informaţii din Buletinul procedurilor de insolvenţă.insolvenţă

Copiile de pe Buletinul procedurilor de insolvenţă, copiile certificate de pe actele de procedură publicate şi informaţiile din Buletinul procedurilor de insolvenţă se eliberează în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitărilor. Pentru furnizarea de informaţii în maximum 24 de ore de la data înregistrării solicitărilor se aplică un tarif suplimentar de 50%.

Tarifele se actualizează anual cu rata inflaţiei.

Prin Ordinul ministrului Justiţiei nr. 520/2007 au fost aprobate tarifele de publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă a actelor de procedură emise de administratorii şi lichidatorii judiciari.

Tariful de publicare în Buletinul procedurilor de insolvenţă a actelor de procedură se actualizează anual cu rata inflaţiei. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here