Parlamentarii vor dezbate un proiect care modifică Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor în sensul schimbării cheltuielilor datorate de proprietari cu întreținerea lifturilor, din cheltuieli calculate la suprafața locuinței, în cheltuieli calculate la numărul de persoane din apartament.
Argumentele țin de faptul că nu contează suprafața apartamentului, ci câți membri ai familiei respective folosesc zilnic un ascensor. De exemplu, se arată în expunerea de motive a proiectului, “o persoană în vârstă, care are în proprietate un apartament cu trei camere şi ai cărei copii nu mai locuiesc cu persoana respectivă, iar soţul acesteia a murit, trebuie să plătească actualmente mai mult decât o familie cu doi copii, care însă au în proprietate un apartament cu două camere, deşi aceştia teoretic folosesc de patru ori mai mult ascensorul”.
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor se modifică după cum urmează:
Alineatul (2) din articolul 82 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 82 – (2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune, inclusiv a ascensoarelor precum şi a întreţinerii acestora; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Articolul 85 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Art. 85 – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalaţiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei; salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curăţenia etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, dar pentru a fi adoptat, trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților, forul decizonal.
Ce s-a intamplat ?
A fost adoptata aceasta lege ?
A fost adoptata aceasta lege?
corect
dar, va rog sa-mi spuneți ce legatura au coloanelele de apa și interfonul cu suprafata locuințelor?
nici una….In ce priveste cheltuiala cu intretinerea liftului, repartizata pe nr.de persoane, foarte logic, real si corect! Pai hai, finalul , parlamentari…
cheltuiala cu produse si accesorii pentru curatenie parti comune, n-are nici o legatura cu cota parte indiviza, corect si real, este sa se repartizeze pe nr. de persoane; intr-un ap.cu 3 camere, o singura persoana, in altul cu 2 camere 4 persoane. Pai 1 persoana murdareste cat 4 persoane?! EEE?!
Se mai plateste liftul pe cota indiviza?MI se pare aberant,nu circula apartamentul ci persoanele,ca si cheltuielile de reparatii,tot pe cota indiviza,nu mi se repara mie in apartament
Mi se pare aberant sa platesc liftul,femeia de serviciu,cheltuielile gospodaresti, cheltuielile cu reparatiile, curatenia pe casa scarii, fondul social etc., in functie de suprafata locuibila. Va dau un exemplu: cheltuielile cu liftul la un apartament cu o suprafata mai mica, in care locuiesc 5 persoane, sunt mai mici decat la un apartamnent cu o suprafata mai mare in care locuiesc 2 persoane. La fel se intampla si cu toate celelalte cheltuieli. Cred, ca cei care au votat o asemenea lege sunt si ei o aberatie.
Cum se plateste la ora actuala liftul la cheltuieli,dupa numarul persoanelor sau dupa apartamente cate camere ai,ce nu este corect? Va rog un raspuns.
Cum se plateste liftul la ora actuala,dupa numarul personelor sau dupa cte camere ai,ce nu este corect? Va rog un raspuns.
Eu nu locuiesc în apartament de când s-a construit (2.5 ani!) și stau la parter .Am 0 persoane și plătesc cheltuielile cu ascensorul , acum în total 71 lei !Nu cred că este corect întrucât stau la casă și acolo merg doar f.rar să-mi ridic corespondența și atât !Mă pot adresa undeva să rezolv acest aspect cu ascensorul ???
O lege tampita:contabilul și președintele prestează aceeași munca pt fiecare apartament,indiferent de suprafață apartamentului(cota indiviza).Intretinerea lunara a interfonului este deja reglementata și se împarte pe beneficiar(suma egala pt toate apartamentele)asta dacă pricepe și administratorul ce scrie în legea 196/2018Exceptand caldura(dacă este) restul ar trebui sa fie cheltuieli repartizate pe nr de persoane sau pe beneficiar(pe apartamente în mod egal)Însă legea este corectata de catre oameni care habar nu au de viata la bloc