În cadrul unei noi scheme naționale de sprijin, elevii defavorizați din învățământul de stat vor beneficia anual de un ajutor financiar de 500 de lei, destinat achiziționării de rechizite școlare și îmbrăcăminte. Această facilitate este disponibilă în perioada 2023-2027, iar procedura de distribuire a acestui sprijin a fost recent oficializată.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor încadrați în criteriile de eligibilitate au avut posibilitatea să depună cereri pentru obținerea tichetului social electronic la unitatea de învățământ a copilului până la data de 26 octombrie 2023. Începând cu anul viitor, aceste cereri vor trebui depuse în termen de 25 de zile de la începerea fiecărui an școlar.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) este responsabil de implementarea procedurilor necesare pentru emiterea, livrarea și funcționarea tichetelor sociale electronice, destinate sprijinului educațional, conform Procedurii specifice de distribuire, publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit acestor reglementări, inspectoratele școlare primesc plicuri cu suporturi electronice pentru tichete de la emitent și au obligația să le transmită școlilor în cinci zile lucrătoare. Ulterior, școlile  le vor distribui elevilor eligibili. Plicul conținând tichetele sociale electronice trebuie deschis exclusiv de către părintele/ tutorele al cărui nume apare pe plicul colector.

La rândul lor, școlile au la dispoziție cinci zile lucrătoare, pentru a distribui tichetele elevilor și pentru a trimite inspectoratelor liste cu beneficiarii. Aceste liste sunt verificate și transmise către MIPE, care va efectua transferul fondurilor către emitent.

În procesul de distribuție, școlile au obligația de a informa părinții că tichetele pot fi utilizate exclusiv pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte școlară. De asemenea, procedura stipulează că școlile trebuie să încerce să distribuie tichetele cel puțin o dată pe lună, iar la finalul anului școlar, să trimită inspectoratelor liste cu beneficiarii care nu au primit tichetele.

Vezi aici OUG 83/2023

Vezi aici alte articole despre tichete sociale invățământ

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here