Guvernul a adoptat Ordonanța nr. 55/2020, publicată și intrată în vigoare din data de 27 aprilie, care stabilește ca pe perioada stării de urgență, în cazul beneficiarilor de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș, să fie suspendate termenele și procedurile pentru revizuirea medicală, suspendarea urmând să înceteze tot în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență.

De asemenea, deciziile privind capacitatea de muncă, valabile pentru întocmirea dosarului de pensie de invaliditate, și care expiră în perioada stării de urgență, vor fi valabile încă 30 de zile de la ridicarea restricțiilor stării de urgență. În cazul pensiilor de urmaș, vor fi valabile încă 30 de zile de la ridicarea stării de urgență dovezile conntinuării studiilor copiilor urmași.

OG nr. 55/2020 stabilește că în perioada stării de urgență, certificatele de concediu pentru cazurile de accident de muncă sau boală profesională se transmit prin poștă sau prin mijloace electronice, iar pentru recuperarea indemnizațiilor nu va mai fi nevoie de avizarea documentelor de către autoritatea statului. Totodată, despăgubirile în caz de deces provocat de accidente de muncă și boli profesionale se vor acorda tot la solicitarea venită prin poștă sau mijloace electronice, de la persoana îndreptățită.

Același act normativ prevede că ajutorul de deces pentru persoanele decedate în perioada stării de urgență, care nu mai erau asigurate în sistemul public de pensii va fi acordat doar dacă persoana a fost asigurată  în ultima lună calendaristică anterioară stării de urgență, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Autoritățile publice locale vor transmite electronic, prin serviciile de evidență a populației, copia certificatului de deces, prin poșta electronică, pentru stabilirea pensiilor de urmaș și pentru acordarea ajutorului de deces. Obligația va fi suspendată în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here