Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra recursului în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global.

Prin recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a arătat că în practica judiciară naţională nu există un punct de vedere unitar cu privire la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974.

Soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti

Într-o primă orientare a practicii, unele instanţe de judecată au considerat că la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat casele judeţene de pensii au obligaţia să valorifice şi veniturile suplimentare obţinute în acord global. În acest sens instanţele au reţinut că neluarea în considerare a sumelor respective, care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, echivalează cu o încălcare a principiului contributivităţii, având drept consecinţă, pe de o parte, nerealizarea scopului avut în vedere de legiuitor atunci când a consacrat acest principiu, iar, pe de altă parte, crearea unei discriminări între persoanele care au realizat stagii de cotizare anterior şi ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Într-o a doua orientare a practicii, alte instanţe au considerat că veniturile obţinute în acord global, prevăzute în legislaţia anterioară anului 2001, nu pot fi valorificate la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat întrucât nu au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie şi după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale. În consecinţă, determinant în valorificarea veniturilor suplimentare la calculul pensiilor, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, este ca acestea să fi făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislaţiei anterioare şi să fi fost înregistrate în carnetul de muncă până la data de 1 aprilie 1992 (data intrării în vigoare a Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale), iar, ulterior acestei date, să fi avut caracter permanent, să fi făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare, şi să fi fost înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverinţele eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare. Întrucât veniturile realizate în acord global nu reprezentau sporuri cu caracter permanent, s-a considerat, avându-se în vedere principiul neretroactivităţii legii civile, că nu poate fi recunoscută incidenţa, în aceste cauze, a principiului contributivităţii, pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001.

Procurorul general a opinat pentru a doua orientare jurisprudenţială. Prin argumentele expuse de procurorul general s-a arătat că, în virtutea principiului neretroactivităţii legii, dispoziţiile Legii nr. 19/2000 sunt aplicabile persoanelor care au realizat stagii de cotizare şi se vor pensiona după intrarea în vigoare a legii, iar în privinţa perioadei anterioare intrării sale în vigoare, această lege cuprinde dispoziţii tranzitorii speciale în art. 164. Formele de retribuire în acord global au fost exceptate de legiuitor, în mod expres, de la calculul pentru stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, iar drepturile băneşti obţinute în acord global erau venituri suplimentare, ca parte variabilă a retribuţiei, şi nu au fost înscrise în carnetele de muncă, astfel încât nu pot fi luate în calcul la determinarea punctajelor anuale potrivit dispoziţiilor art. 164 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000.

● ICCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a stabilit că formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr.57/1974 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Textul integral al argumentării care a stat la baza Deciziei nr.19/2011 a fost publicat în Monitorul oficial nr. 824 din 22 noiembrie a.c.

14 COMENTARII

  • Bună ziua! Pentru a afla răspunsul la întrebarea dumneavoastră, vă sfătuim să intraţi pe forumul nostru, Legestart.ro, unde vă pot răspunde un specialist sau alţi utilizatori care ştiu mai multe detalii referitor la acest subiect . Pentru a putea scrie întrebările dvs., trebuie să vă faceţi un cont. Forumul LegeStart.ro se găseşte la adresa aceasta: https://legestart.ro/forum.htm
   Vă mulţumim!

   Echipa LegeStart.ro

  • Ce pot comenta?din moment ce suntem furati la pensie cu lege in mana,nu vede nimeni ca am muncit in baza legi nr.57/l974 si am fost retribuiti dupa calitatea si cantitatea muncii si ca salariul astfel obtinut a stat la baza calcului contributiei la asigurari sociale de stat conform dect.389/1972 artr.1 angajatorul fiind obligat sa vireze lunar CAS si la pensia suplimentara.Totodata conform legi nr.3/1977 art.lo la stabilirea pensiei a stat retributia tarifar lunara ,media luata pe 5 ani la alegere din ultimi lo ani.Or,retributia tarifar lunara nu rea de cat retributia din statele de plata caere a stat la baza calcului contributiei la asigurari sociale de stat.Fara a tine cont de prevederile legi nr.3/1977 sa venit cu O.U.G.nr.4/2oo5 si H.G.nr.257?2011 care la anexele lor au venit cu MENTIUNIi ne lagale si nefondate care ne fura din drepturile de pensie :” Nu sunt luate in considerare le detrminarea punctajului mediu anule intrucat nu au facut parete din calculul pensiei inainte de 01.04.2001,formele de retribuire in acord sau cu bucata,in regie ori dupa tinp,pe baza de tarife sau cote procentuale.”Apoi daca art.10 din Legea nr.3/1977 precizeaza ca la stabilirea pensiei se ia media retributiei tarifar lunare pe 5 ani consecutivi la alegere din ultrimi lo ani de activitate nu inseamna ca suntem furati de un drept lagal la pensie de o mentiune data intr-o H.G.si de aici cred eu ca le pot creste salariile maimarilor tari, Astept nu raspuns documentat de un specialist in drept fiind ca suntem plimbati prin instante pe motiv ca adeverintade salarii brute nu a fort stabilita ca model in anexele H.G. dor modelul de adeverinta de sporuri si din acest motiv suntem plimbati de instante la vasta de 70-si peste 80 ani sa prezentam adeverinte ce ni exista de cat cu date de salarii conform statelor de plata ,iar sa prezentam date din care sau format salariu brut sun acte primare intocmite de formatii de lucru,sectii,ateliere care au avut durata de pastrare de lo ani si nu mai ai de unde face rost de astfel de acte care au fost distruse legal dupa lo ani,ori instantele nu vor sa admita faptul ca nu mai exist asemenea acte si uite asa sunterm furati de dreptul de a ne recalcula pensie conform adeverintei de salarii brute luate dupt stalele de plata care se pastreaza 5o ani,si cu,care putem dovedi contributia la CAS.LEGILE PENSIILOR nr.l9/2000 si nr.263/2010 art.l64 si l65 prevad ca la determinarea punctajului mediu anual se iau in calcul SALARIILE BRUTE /NETE inscrise nin cartea dew munca sau dovedite cu adeverinte ori noi tocmai acest fapt il dovedim ca nu au fost inscrise in cartea de munca ,dar cine sa inteleaga probabil CEL de sus la care ne trimit cei de azi.

 1. Toti cei ce scriu contrariul acestei decizii 19/2011 fiti siguri ca sunt pe linga probleme.Acesti indivizi nu stiu ce inseamna acordul global, nu au avut tangenta cu industrializare rominiei perioada 65…….89, si ce vreti sa le cereti mai mult.Dar interesul alesilor nostri este sa moara cit mai multi pensionari ca sa aibe ei care nu au contribuit cu nimic la sistemul national de pensii. Avem dreptate dar nu are cine sa ne sustina pentru ca alesii nostri nerusinati isi sustin privilegiile lor .Trebuie sa ne unim cu totii sa ni se dea drepturile noastre ,sa mergem peste ei ca altfel in rominia nu se mai poate.Mori cu dreptatea in mina.TREBUIE SA NE UNIM NECONDITIONAT SI FOARTE URGENT!!!! Dragii mei exista un reprezentant al pensionarilor , dar care nu vad sa faca absolut nimic,cred ca doarme .Ne trbuie un rprezentant mai dezghetat,mai puternic.Haideti sa facem ceva ca altfel hotii astia ne fura tot ce am cotizat noi pt.pensiile noastre.

  • Da, ne trebuie un reprezentant al pensionarilor mult mai dezghetat . Nu doresc sa-l jicnesc dar nu stie sa se sustina nici pe dumnealui.Domnilor , toate casele de pensii nu vor sa dea curs la adeverintele cu salariile brute ca zic ei ca nu am platit noi contributiile la stat si lea platit angajatorul!!! Dar daca asa era legea ca trebuia sa le plateasca angajatorul conform legii 389/1972 ce vina purtam noi? Asa era legea .Dar s-a contribuit la sistemul de pensii pe salariul brut.Asa cum se lucra pe santiere program de 10-12 ore/zi dar din pacate putin mai stiu cum s-a construit industria in romania.Juristii de la casele de oensii mint cu asa nerusinare de te inspoiminta . Ca aceste adeverinte sunt false ,ca dubleaza veniturile ,ca trebuiau sa fie trecute in cartea de munca . Dar in carnetul de munca de munca din65-92 erau trecute salariile tarifare !!!!! nicidecum salariile brute .Ramii blocat sa vezi curtea de apel Bacau ca spun ca adeverintele nu sunt bune desi sunt perfecte asa cum le cer dumnealor,de la {a.,b;c;d;e;f;}punctual nu stiu ce mai vor.Daca sar fi uitat atenti in dosare ar fi vazut ca toate sporurile s-au calculat in baza adeverintelor care sunt inscrise in cartea de munca deci nu se dubla nimic,dar au admis motivarea comisiei centrale [CNP] care mint extrem de frumos si sunt pe linga lege.Oare ei stiu cum s-a construit industria in rominia?Nu trebuie sa cedam este dreptul nostru si trebuie sa ni se faca dreptate.Cel putin spun ei ca se modifica problema cu acordul global si ca legea trebuie votata ,daca nu trebuie sa ne unim si sa mergrm peste ei ca nu se mai poate.

 2. Domnii mei ,

  Am inceput sa lucrez din 20/06/1962 . In Carnetul de munca este inregistrat salariu tarifar la care pe statele de plata lunare se adauga fel si fel de sporuri ( de toxicitate , de vechime, de ore lucrate noaptea plus lunar o prima de aprox. 10% mediu . ) care insumau venitul brut. Toate acestea se incadrau probabil intr-un fond de salarii pt. care intreprinderea . respectiva plateau toate datoriile catre STAT resp. ( impozit , invatamant , sanatate ,pensii ) Pe statele de plata din acea vreme nu aparea in afara de impozit nicio retinere . Incepand cu 1/01/1967 salariatii au inceput sa cotizeze la inceput cu 2% apoi 3 , 5 , 7 …% la un fond suplimentar pentru pensii . Ideea este ca pentru ori ce venit salarial al salariatilor era aprobat un fond de salarii pentru care intreprinderile trebuiau sa plateasca toate darile statului si nu cred ca venitul din acord global nu era taxat . Deaceea cred ca munca in acord trebuie luata in considerare la calculul pensiilor

 3. m am judecat la tribunalul bacau cu c in mod diferit aplice legeaasa nationala de pensii cu privire la calculul pensiei lucrand in acord global am avut castig de cauza cu conditia dovediriicontributiei la fondul de pensii cu o expertiza contabila cu un contabil obtinut din lista tribunalului prin tragere la sortipe care l am platit destul de mult .dovada contabila impusa de tribunal nu a fost luata in considerare de curtea de apel deci am pierdut intrebarea mea este cum se poate cadoua instante sa judece diferit am colega care a castigat mesajele noastre ar trebui citite de doamna Dancila sa isi spuna parerea

 4. Toti din Bucuresti au acordul global recalculat la pensie.
  In provincie trebuie sa mergem in tribunal individual si nu castigi …
  Ar trebui sa vada doamna D… dar , are timp de cei ce au muncit si noaptea?????

 5. pensionar al CJP Iasi dosar nr 101537, fost proiectant in cadrul sectie de proiectare a T.C.ind IASI, unde timpul am lucrat in acord global, platind contributie la pensie functie de venitul realizat si vin cu rugamintea intrebarii:cand mi se va recalcula pensia pentru a se introduce si sporul de acord global si daca eu ar trebui sa mai intervin cu ceva in rezolvarea acestei cereri,…… va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here