În cazul în care cei doi soţi au copii minori din căsătorie, odată cu procesul de divorţ, se va stabili şi:

Încredinţarea minorilor către unul dintre părinţi sau către ambii (un minor către mama şi un alt minor către tata, de exemplu),  o pensie de întreţinere pentru minorul încredinţat unuia dintre părinţi, pe care urmează să o plătească lunar celălalt părinte şi un program de vizitare stabilit precis, care îi poate permite părintelui să îşi vadă copilul încredinţat celuilalt părinte, să aibă relaţii personale cu el, să se implice activ în creşterea şi educarea sa.

Se stabileşte de către instanţă, de asemenea, un astfel de program de vizitare şi în cazul în care cei doi părinţi nu au fost niciodată căsătoriţi, dar tatăl a recunoscut copilul minor, fiind trecut ca atare în rubrica aferentă din certificatul de naştere al copilului.

Dreptul de a avea relaţii personale cu copilul – Dreptul de vizitare

Dacă pensia de întreţinere este un drept al copilului (şi nu al părintelui care îl creşte, aşa cum de multe ori se consideră), dreptul de vizitare este un drept al părintelui, de a se implica în creşterea şi dezvoltarea copilului, de a avea relaţii personale cu acesta.

Dreptul de vizitare poate presupune, în funcţie de caz:

deplasarea periodică a părintelui la domiciliul copilului şi petrecerea unui interval bine determinat acolo, împreună cu copilul, deplasarea copilului la domiciliul părintelui şi petrecerea împreună a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit şi sub forma unui week-end periodic, dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el în vacanţe, precum şi alte modalităţi stabilite de instanţă.

Stabilirea programului de vizitare

Dreptul de vizitare se stabileşte de către instanţă în urma unui proces.

Poate fi stabilit:

– în urma procesului de divorţ

– în urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrângere a dreptului de vizitare

În situaţia în care cei doi părinţi nu se înţeleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanţa este cea care va decide, pe baza: dovezilor aduse, propunerilor celor doi părinţi, rezultatelor anchetelor sociale efectuate, precum şi a altor dovezi.

Câteva sfaturi din practica instanţelor

1. Ambii părinţi trebuie să înţeleagă că minorul nu se află în proprietatea nimănui, având dreptul de a avea relaţii personale cu ambii părinţi.

2. Ambii părinţi trebuie să se implice responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului lor.

3. Copilul nu trebuie folosit NICIODATĂ ca mijloc moral sau sentimental de răzbunare sau de şantaj faţă de celălalt părinte, întrucât acest lucru este perceput de copil şi se va răsfrânge asupra creşterii si dezvoltării sale.

Av. Marius Colţuc

18 COMENTARII

  • Pentru a primi un răspuns adecvat, vă rugăm să intraţi pe forumul nostru, LegeStart.ro, care se află la următoarea adresă: https://legestart.ro/forum.htm

   Ca să puteţi posta întrebări, trebuie să vă înregistraţi. Nu durează decât 2 minute operaţiunea.

   Vă mulţumim!

 1. in cazul in care minorul(fetita) are doar 2 ani, care este programul de vizitare pentru tata?cel minim? va multumesc anticipat si ma bucur ca am citit articolul.Un om informat, dupa parerea mea, nu are motive sa-i mai fie frica.

 2. Nora mea ,a plecat la munca in Germania,si la scurt timp (in 2 saptamani de zile)a cunoscut un barbat cu care traieste in concubinaj de 2 m saprocedez ani de zile!Aici acasa are o fetita pe care o creste bunicii!cum pot sa-i ingradesc dreptul de a vedea pe fetita stiind faptul ca a ne-a abandonat ,si nu suntem divortati!Ar dori sa vina la aniversarea zilei de nastere a fetitei,impreuna cu concubinul ei!Va rog sa ma ajutati cum sa procedez in acest caz! Va multumesc!

 3. AJUTOR
  IN URMA UNEI SENTINTE CIVILE INSTANTA A HOTARAT
  custodia in comun
  PROGRAM DE VIZITA presupune preluarea minorei (7 ani) la locuinta tatalui
  SI PROGRAM DE VACANTA DE vara in perioada iulie august
  intrebare
  tatal nu mai locuieste in acelasi oras ( a inchiriat un apartament doar pe perioada procesului pentru a arata instantei ca locuieste aproape de minora si este interesat

  a preluat minora si a plecat la actuala concubna la o distanta de 500 de kilometri
  nu stiu nimic despre minora , nu ma lasa sa vorbesc cu ea la telefon
  VA ROG AJUTATI-MA
  CE POT SA FAC IN ACEST CAZ SUNT disperata

 4. Cum se poate stabili un program de vizita daca parintii nu cad de comun acord? Nu am fost casatoriti insa avem un copil iar acum suntem despartiti. Nu putem cadea de comun acord la un program de vizita. As vrea sa apelez la un specialist. Multumesc

 5. am un baietel de 4 ani si 9 luni. sunt divortata de tatal copiluil de 2 ani. de 6 luni nu l-a mai cautat. pana la aceata ruptura il cauta regulat dar venea cu scandal, in urma unei vizite cand a adus copilula venit cu scandal si a sarit la bataie, lovindu-ma pesta fata mi-au picat ochelarii pe jos. copilul avea aproape 4 ani atunci. dupa concediu l-am dat in tribunal pt obtinerrea unul ordin de restrictie, dar a fost respins pe motiv ca nu am necesitat decat 1-2 zile de ingrijire. la sfarsitul lui septembrie a fost ultima data in care tatal si-a luat copilul. mentiionez ca avem un caiet de semnaturi in care el semneaza de fiecate data cand il duce si il aduce. in februarie fostul sot s-a recasatorit si de atunci mama lui si el suna ca vor sa-l ia pe fiul meu, stabilim un lucru si cand vine ora H nu mai apar si nici nu raspund la telefon. de vreo 2 ori am patit lucrul acesta. am dedus din discutiile ulterioare ca bunica ar fi doritoare sa ia copilul in numele tatalui. le-am spus ca oricum nu il dau decat lui taicasu pe semnatura. imi miroase a maneva. i-am spus fostului sot ca dc vrea sa il ia pe copil trebuie ori sa o faca constant ori sa-l lase in pace, deoarece un copil are nevoie de stabilitate nu haos, asa cum vrea el sa-i creeze, iar dc se hotareste sa se implice in viata lui trebuie sa discutam toti 3 (eu, el si actuala sotie) deoarece trebuie sa ne cunoastem, copilul meu urmand sa petreaca timp cu ea, trebuie sa-i dau niste detalii despre el. tin sa mentionez ca baietelul meu a fost de fata cand tatal lui m-a lovit si a fost profund afectat, aducandu-si aminte si acum, deoarece mai zice cateodata: “mama ochelaii pe jos, vine policia”. am procedat corect? cum sa procedez in continuare? nu exista nici o lege prin care copilul sa fie ferit de neplaceri de genul vine tata sa il viziteze daca si dupa cat timp vrea? copilul meu de asta vara de cand a fost la mare cu taicasau zice : “nu vreau la taticu”.

 6. In cazul in care minorele(doua fetita)are doar 1,5 ani si 3ani, care este programul de vizitare pentru tata?cel minim? va multumesc anticipat si ma bucur ca am citit articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here