18 August, 2017

Cum se stabileşte programul de vizită a unui minor în urma unui divorţ?

În cazul în care cei doi soţi au copii minori din căsătorie, odată cu procesul de divorţ, se va stabili şi:

Încredinţarea minorilor către unul dintre părinţi sau către ambii (un minor către mama şi un alt minor către tata, de exemplu),  o pensie de întreţinere pentru minorul încredinţat unuia dintre părinţi, pe care urmează să o plătească lunar celălalt părinte şi un program de vizitare stabilit precis, care îi poate permite părintelui să îşi vadă copilul încredinţat celuilalt părinte, să aibă relaţii personale cu el, să se implice activ în creşterea şi educarea sa.

Se stabileşte de către instanţă, de asemenea, un astfel de program de vizitare şi în cazul în care cei doi părinţi nu au fost niciodată căsătoriţi, dar tatăl a recunoscut copilul minor, fiind trecut ca atare în rubrica aferentă din certificatul de naştere al copilului.

Dreptul de a avea relaţii personale cu copilul – Dreptul de vizitare

Dacă pensia de întreţinere este un drept al copilului (şi nu al părintelui care îl creşte, aşa cum de multe ori se consideră), dreptul de vizitare este un drept al părintelui, de a se implica în creşterea şi dezvoltarea copilului, de a avea relaţii personale cu acesta.

Dreptul de vizitare poate presupune, în funcţie de caz:

deplasarea periodică a părintelui la domiciliul copilului şi petrecerea unui interval bine determinat acolo, împreună cu copilul, deplasarea copilului la domiciliul părintelui şi petrecerea împreună a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit şi sub forma unui week-end periodic, dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el în vacanţe, precum şi alte modalităţi stabilite de instanţă.

Stabilirea programului de vizitare

Dreptul de vizitare se stabileşte de către instanţă în urma unui proces.

Poate fi stabilit:

- în urma procesului de divorţ

- în urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrângere a dreptului de vizitare

În situaţia în care cei doi părinţi nu se înţeleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanţa este cea care va decide, pe baza: dovezilor aduse, propunerilor celor doi părinţi, rezultatelor anchetelor sociale efectuate, precum şi a altor dovezi.

Câteva sfaturi din practica instanţelor

1. Ambii părinţi trebuie să înţeleagă că minorul nu se află în proprietatea nimănui, având dreptul de a avea relaţii personale cu ambii părinţi.

2. Ambii părinţi trebuie să se implice responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului lor.

3. Copilul nu trebuie folosit NICIODATĂ ca mijloc moral sau sentimental de răzbunare sau de şantaj faţă de celălalt părinte, întrucât acest lucru este perceput de copil şi se va răsfrânge asupra creşterii si dezvoltării sale.

Av. Marius Colţuc

Despre autor  ⁄ Redacţia

Materialele semnate de redacţia LegeStart reprezintă un efort comun de vă oferi informaţii de interes general din multiple domenii, strânse de echipă sau prezentate de partenerii noştri.

Comentarii

 • Răspunde
  gabi
  mai 2 2012

  Acum am divortat si minorul a dat la fosta sotie si cind vreau sa vizitez mereu zice ca e plecat de acasa.Ce pot safac?

  • Răspunde
   Admin LegeStart Blog
   mai 2 2012

   Pentru a primi un răspuns adecvat, vă rugăm să intraţi pe forumul nostru, LegeStart.ro, care se află la următoarea adresă: https://legestart.ro/forum.htm

   Ca să puteţi posta întrebări, trebuie să vă înregistraţi. Nu durează decât 2 minute operaţiunea.

   Vă mulţumim!

 • Răspunde
  stoica elena
  septembrie 6 2012

  in cazul in care minorul(fetita) are doar 2 ani, care este programul de vizitare pentru tata?cel minim? va multumesc anticipat si ma bucur ca am citit articolul.Un om informat, dupa parerea mea, nu are motive sa-i mai fie frica.

 • Răspunde
  ionela
  februarie 14 2013

  buna ziua ce se intimpla daca nu esti lasat sa vizitezi sau sa ei minorul dupa programul dat de istanta va multumesc

  • Răspunde
   Admin LegeStart
   februarie 18 2013

   Bună ziua,

   Pentru a afla un răspuns pertinent la problema dumneavoastră, vă recomandăm să intraţi pe forumul nostru, care se află la următoarea adresă: http://forum.legestart.ro/

   Vă mulţumim!

 • Răspunde
  Ioan
  aprilie 27 2014

  Nora mea ,a plecat la munca in Germania,si la scurt timp (in 2 saptamani de zile)a cunoscut un barbat cu care traieste in concubinaj de 2 m saprocedez ani de zile!Aici acasa are o fetita pe care o creste bunicii!cum pot sa-i ingradesc dreptul de a vedea pe fetita stiind faptul ca a ne-a abandonat ,si nu suntem divortati!Ar dori sa vina la aniversarea zilei de nastere a fetitei,impreuna cu concubinul ei!Va rog sa ma ajutati cum sa procedez in acest caz! Va multumesc!

 • Răspunde
  dobrescu
  iulie 20 2014

  AJUTOR
  IN URMA UNEI SENTINTE CIVILE INSTANTA A HOTARAT
  custodia in comun
  PROGRAM DE VIZITA presupune preluarea minorei (7 ani) la locuinta tatalui
  SI PROGRAM DE VACANTA DE vara in perioada iulie august
  intrebare
  tatal nu mai locuieste in acelasi oras ( a inchiriat un apartament doar pe perioada procesului pentru a arata instantei ca locuieste aproape de minora si este interesat

  a preluat minora si a plecat la actuala concubna la o distanta de 500 de kilometri
  nu stiu nimic despre minora , nu ma lasa sa vorbesc cu ea la telefon
  VA ROG AJUTATI-MA
  CE POT SA FAC IN ACEST CAZ SUNT disperata

 • Răspunde
  iulie 21 2014

  Bună ziua,

  Trebuie să apelaţi la un avocat.

 • Răspunde
  Iulia
  iunie 30 2016

  Cum se poate stabili un program de vizita daca parintii nu cad de comun acord? Nu am fost casatoriti insa avem un copil iar acum suntem despartiti. Nu putem cadea de comun acord la un program de vizita. As vrea sa apelez la un specialist. Multumesc

 • Răspunde
  sterciuc
  ianuarie 10 2017

  de la ce ani poate stabili copilul cu cine s stea

Scrie un comentariu