Prin ordinul comun nr. 772/163/198 emis de miniştrul finanţelor publice, preşedintele CNAS şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, a fost aprobată Norma metodologică pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 367 din 30 mai a.c.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2012 stabilea măsurile de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate, sumele reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei. Potrivit normelor aprobate prin recentul ordin, restituirea se va face astfel:

– pentru sumele reţinute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie-august 2012;

– pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizează până la data de 31 decembrie 2013.

Stabilirea tranşelor lunare egale ce urmează a fi plătite în perioada iunie-august se face prin cumularea diferenţelor de pensii nete corespunzătoare lunilor ianuarie, februarie şi martie 2011, suma rezultată urmând a fi împărţită în 3 părţi egale.

Restituirea sumelor prevăzute pentru prima etapă se face din oficiu de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi cele aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

Restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre contribuţiile de asigurări sociale de sănătate reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra întregului cuantum al pensiei şi contribuţiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra părţii din pensie care depăşeşte 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi se evidenţiază la o poziţie distinctă de venituri bugetare.

Sumele reprezentând diferenţe de plată la impozitul pe veniturile din pensii, după recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legale în vigoare. Aceste sume se transferă de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în primele două zile lucrătoare ale lunii pentru care se efectuează plata, în contul de sume de mandat şi în depozit al Casei Naţionale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale şi al celor aparţinând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, după caz, la solicitarea acestora.

Normele stabilesc şi regimul sumelor reprezentând diferenţe de plată la impozitul pe veniturile din pensii, după recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012 pentru înscrierile noi la pensie, precum şi pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012.

Restituirea sumelor reţinute, în aceste situaţii, se face corespunzător fiecărei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculată, indiferent de data comunicării la plată în sistem centralizat.

2 COMENTARII

  1. Sa va ajute Bunul Dumnezeu ca va-ati gandit si la noi amarati de pensionari care avem cu cativa lei in plus fata de 740 lei n-i dati inapoi mai repede. oentru pensionari conteaza si 2 lei, deoarece ,am fost considerati de Guvernul Boc paria sicietatii. Dumnezeu sa va Binecuvanteze.

  2. este nedrept ca nu se restitue si pensionarilor cu domiciliu stabil in strainatate sumele retinute pentru asigurari de sanatate mai ales ca legea prevede aceasta retinere numai pentru pensionarii cu domiciliu stabil in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here