Deoarece reprezintă un subiect de interes general, astăzi vom aborda prevederile referitoare la cumulul pensiei cu salariul, plecând de la cap. IV „ Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare” din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Elena Hogaş

3 min read

12 years ago

Social

* Cine poate cumula pensia cu salariul?

Pot cumula pensia cu salariul pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiază de o pensie mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

Atenţie! Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 este stabilit în baza Legii nr. 6/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la valoarea de 2.223 lei.

cumul
Sursa foto: Lege5.ro

* Cine nu poate cumula pensia cu salariul?

Nu pot cumula pensia cu salariul pensionarii aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, care beneficiază de o pensie mai mare decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, respectiv 2.223 lei pentru anul 2013, şi care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de:

    • contract individual de muncă;
    • raport de serviciu;
    • în baza actului de numire, potrivit legii.

Aceste venituri trebuie realizate:

    • în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
    • în cadrul regiilor autonome;
    • în cadrul societăţilor naţionale;
    • în cadrul companiilor naţionale;
    • în cadrul societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

Atenţie! Atunci când raportăm nivelul pensiei la nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, trebuie să luăm în considerare toate veniturile din pensii de care beneficiază o persoană, unde şi dacă este cazul, atât din sistemul public de pensii, cât şi din sisteme neintegrate acestuia, precum şi alte drepturi stabilite şi plătite de Casa Naţională de Pensii Publice prin structurile sale teritoriale în baza unor legi speciale (drepturile reparatorii cu caracter necontributiv).

La stabilirea situaţiei de cumul se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor veniturilor.

* Care sunt excepţiile de la aplicarea prevederilor privind cumulul pensiei cu salariul?

Excepţiile de la aplicarea acestor prevederi privind cumulul pensiei cu salariul sunt stabilite prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 1414/2009, decizie adoptată în urma controlului de constituţionalitate a priori, care precizează că „dispoziţiile cap. IV din lege sunt constituţionale în măsura în care acestea nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie”.

Persoanele numite pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, sunt:

    • Avocatul Poporului, numit pe o durată de 5 ani, în conformitate cu art. 58 alin. (1) din Constituţia României;
    • preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an în conformitate cu art. 133 alin. (3) din Constituţia României;
    • membrii Consiliului Superior al Magistraturii aleşi sau numiţi pentru un mandat de 6 ani în conformitate cu art. 133 alin. (4) din Constituţia României;
    • consilierii de conturi numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 140 alin. (4) din Constituţia României;
    • judecătorii Curţii Constituţionale numiţi pentru un mandat de 9 ani, în conformitate cu art. 142 alin. (2) din Constituţia României.

Sursa: Ministerul Muncii

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo