Cum se obține și când se utilizează cardul european de sănătate

Redacţia
29 decembrie 2023 2 min read
Cardul European de Sănătate reprezintă un document esențial pentru românii asigurați în sistemul național de sănătate, permitându-le accesul la asistență medicală în timpul șederii temporare în statele membre ale Uniunii Europene (UE). Valabil pentru o perioadă de doi ani, obținerea acestuia necesită, de obicei, aproximativ șapte zile lucrătoare.
Cardul European de Sănătate reprezintă un document esențial pentru românii asigurați în sistemul național de sănătate, permitându-le accesul la asistență medicală în timpul șederii temporare în statele membre ale Uniunii Europene (UE). Valabil pentru o perioadă de doi ani, obținerea acestuia necesită, de obicei, aproximativ șapte zile lucrătoare.   Atunci când se află într-o țară membră a UE pentru o perioadă limitată de timp, românii pot folosi acest card pentru a primi tratament medical. Documentul poate fi utilizat exclusiv în timpul unei șederi temporare într-un stat membru UE, indiferent de scopul călătoriei - fie că este vorba de turism, afaceri, reuniune familială sau studii. Conform Legii nr. 95/2006 referitoare la reforma din domeniul sănătății, cardul european de sănătate poate fi utilizat exclusiv în statele membre UE pentru a accesa tratamentul medical necesar, însă nu are nicio valabilitate în România conform legislației. Practic, acest card poate fi utilizat doar în situații de urgență medicală care apar în timpul șederii temporare într-un stat membru UE. Cardul nu acoperă costurile tratamentului atunci când călătoria are drept scop obținerea serviciilor medicale intenționat. De asemenea, nu poate fi considerat o alternativă la asigurarea de călătorie și nu garantează servicii medicale gratuite. Regulile și acoperirea pentru serviciile medicale sunt stabilite conform legislației fiecărui stat membru UE. Prin urmare, serviciile medicale care sunt gratuite în România pot implica costuri în alte țări. Cardul european de sănătate este eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate și are o valabilitate de doi ani. Pentru a solicita acest document, persoana asigurată trebuie să fie la zi cu plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. În situații excepționale care pot împiedica eliberarea cardului în termen sau în cazuri de urgență care necesită un card într-un interval mai scurt de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va emite un certificat provizoriu care să înlocuiască cardul. În prezent, cardul european de sănătate este acceptat pentru servicii medicale în spitalele de stat din toate statele membre UE (cu excepția României) și în țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii. Vezi aici Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății Vezi aici alte articole despre sanatate www.lege5.ro Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo