Informaţiile legislative referitoare la indemnizaţiile de şomaj acordate absolvenţilor sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Conform actului normativ, pentru a beneficia de prevederile specifice, absolvenţii trebuie să se înregistreze la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:

– nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;

– nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură data, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Totodată, absolvenţii  înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru şomaj de prime de încadrare, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat.

Dreptul se acordă absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectivă să îl solicite agenţiei judeţene unde a fost înregistrat în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Nu beneficiază de drepturile prevăzute anterior:

– absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu;

– absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;

– absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ;

– absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă;

– absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează.

Totodată, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, deci inclusiv absolvenţi, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

De asemenea, persoanele care, în perioada în care li se acordă ndemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă.

* Procedura de înscriere în evidenţe şi condiţiile de obţinere a indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi

Absolvenţii care doresc sprijin pentru găsirea unui loc de muncă se pot înregistra la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza teritorială unde îşi au domiciliul/ reşedinţa. Actele necesare pentru înregistrare:

– carte de identitate (copie);

– adeverinţa de la medicul de familie, cu menţiunea că este apt de muncă;

– actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie;

* Condiţiile de obţinere a indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi:

Absolvenţii care se află în evidenţa agenţiei judeţene pentru ocupare a forţei de muncă din raza de domiciliu/ reşedinţă şi care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ, într-o perioadă de 60 de zile, pot depune următoarele documente pentru a primi indemnizaţia de şomaj:

– actul de identitate – original şi copie;

– actele de studii şi alte calificări – original şi copie;

– certificatul de naştere – original şi copie;

– certificatul de căsătorie – original şi copie (dacă este cazul);

– adeverinţa medicală -din care să rezulte că este apt(a) de muncă;

– declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează o formă de învăţământ (notariat);

– dovada că s-au înregistrat în evidenţele A.J.O.F.M. sau adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrarea în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditat sau notificat conform legii;

– acte eliberate de organele financiare teritoriale – din care să rezulte că nu realizează venituri.

Sursa: ANOFM

88 COMENTARII

 1. Daca am absolvit in februarie postliceala si mi-am facut dosar in luna martie cu adeverinta de la scoala, diploma de la scoala mi s-a spus ca se va elibera in septembrie cand anume mi se va acorda somaj? Adeverintele stmpilate de scoala nu se ia in considerare? Trebuie sa astept 7 luni pentru somaj? Va multumesc anticipat de ajutor.

 2. Buna ziua. Daca am absolvit facultatea in februarie 2013 si prin aprilie am depus actele pt a fi luata in evidenta ca persoana in cautarea unui loc de munca, acum mai pot depunde cerere pentru somaj? Sau a trecut prea mult timp?

 3. buna ziua…am absolvit clasa a 12-a azi pe data de 30 mai 2014…din pacate din cauza unei probleme nu am putut fi la scoala pe final..si am ramas corigent la o materie…eu corigenta o dau pe 15 iulie…eu cand trebuie sa bag dosarul dupa ce rezolv cu corigenta??

  • Salut,

   La fel cum am răspuns şi mai sus… Poţi beneficia de indemnizaţia de şomaj dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire NU reuşeşti să te încadrezi în muncă potrivit pregătirii tale profesionale.

  • Salut,

   Din articol: „Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.”

   • Bună,
    În iunie anul 2018 am terminat facultatea, menționez că am promovat-o fără restanțe, doar că licența am amânat-o pentru iunie 2019, în timpul facultății și și după am lucrat, dar nu în domeniul în care am studiat, pot depune actele pentru șomaj ca și absolvent?

 4. Salut,
  Daca pe 11 iulie 2014 am luat si examenul de licenta trebuie sa astept 60 de zile ca sa imi pot depune dosarul?
  Ce se intampla daca fac cerere si intre timp ma hotarasc sa urmez si un master(numai daca reusesc sa prind un loc la buget)?

  • Salut,

   Condiţia este să NU fi găsit un loc de muncă (în domeniul în care ai pregătire profesională) în termen de 60 de zile de la absolvire.

   Dacă intri la un program de masterat, nu poţi beneficia de indemnizaţia de şomaj.

 5. Buna! Am absolvit facultatea de medicina pe 13 iulie. As putea obtine ajutor de somaj pana imi dau examenul de rezidentiat? Anul trecut am inteles ca s-a acordat. Anul acesta cum e? Multumesc!

 6. de unde pot lua dovada că s-au înregistrat în evidenţele A.J.O.F.M. sau adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrarea în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditat sau notificat conform legii;??

 7. buna am terminat masterul pe 1 iulie 2014 si as dori daca stie cineva daka pot beneficia de indemnizatia de somaj dar sunt angajat dar numai pana in luna septembrie mai as avea dreptul la aceea indemnizatie

 8. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare daca nu va deranjez, in 2008 am terminat o facultate de stat iar dp terminarea ei am beneficiat de indemnizatia de somaj.Ulterior m.am angajat si am lucrat pn acum o luna,dar in timpul asta cat am fost angajat, am mai fac o facult.particulara acreditata,cursuri la zi,pe care am terminat.o acu 2 zile prin finalizarea examenului de licenta.Intrebarea este daca pot beneficia de indemnizatie daca am mai beneficiat odata de ea in 2008 at c am terminat.o pe prima.Rog raspuns.
  Va multumesc anticipat.

 9. Buna ziua.
  Am absolvit facultatea in iulie 2014 si m- am hotarat sa beneficiez de ajutor de somaj. La AJOFM m-am interesat care ar fi procedura. Ei au zis ca pot sa depun in aceasta luna dosarul cu actele necesare. Nu inteleg atunci conditia cu cei 60 de zile? Trebuie sa astept 60 de zile sau pana atuncin pot sa depun actele. Care ar fi suma pe care o beneficiez? Multumesc.

  • Termenul respectiv de 60 de zile funcționează ca o condiție suspensivă , stipulată de legiuitor din ceea ce se deduce din textul de lege că în perioada respectivă trebuie să-ți cauți loc de muncă , după caz să te înscrii la o altă instituție de învățământ superior!
   Așadar după expirarea lui nu mai poți să-ți depui actele respectiv ci după cum spune și legea „pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire„ deci în interiorul termenului.

 10. Buna ziua.Va rog sa imi spuneti daca fiica mea care a terminat liceul si a fost admisa la facultate mai are dreptul la indemnizatie de somaj pina la inceperea cursurilor? Va multumesc anticipat.

 11. Buna ziua, daca mi-am depus actele pentru somaj in momentul absolvirii liceului (fiind somer de drept) si ulterior am reusit sa intru intr-o forma de invatamant superior, aveti vreo idee despre cum ar trebui sa sune cererea de incheiere a somajului si cui ar trebui adresata? Multumesc anticipat.

 12. Buna ziua, sunt absolventa de scoala postliceala, promotia 2014, sesiunea iulie. As dori sa aflu daca ma incadrez la indemnizatia de somaj in conditiile in care am beneficiat de aceasta anul trecut, dupa serviciu, dar si acum 15 ani dupa terminarea liceului. Va multumesc !

  • Bună ziua,

   Potrivit Legii nr. 76/2002, pot beneficia de indemnizaţia de şomaj şi absolvenţii instituţiilor de învăţământ, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Indemnizaţia se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

   La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii (condiţie necesară pentru obţinerea indemnizaţiei) NU se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.

   Aşadar, puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj după fiecare formă de învăţământ absolvită.

   Dacă nu vă încadraţi în situaţia absolventului, atunci puteţi obţine indemnizaţia dacă (la ultimul loc de muncă avut) v-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive neimputabile dvs. Însă trebuie să îndepliniţi acea condiţie de cel puţin 12 luni de stagiu de cotizare în ultimele 24 de luni. Când se calculează această perioadă de stagiu de cotizare NU se iau în calcul lunile de stagiu de cotizare folosite pentru primirea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.

 13. Buna ziua,daca am depus dosarul pentru somaj la sfarsitul lunii iulie (absolventa liceu) ,dar nu m-am inscris la cursurile de formare profesionala ,mai beneficiez de indemnizatia de somaj?Daca da,in cat timp de la depunerea dosarului ar trebui sa primesc indemnizatia?

 14. alutare eu acum cateva zile am fost anuntat de o matusa ca sa imi depun dosar pentru somaj . dar am o nelamurire !
  am absolvit 12 clase dar nu am diploma de atestat deoarece din motive personale nu am putut sa sustin acea proba.
  si daca asi depune acel dosar mi-sar gasi de la acel birou loc de munca??
  eu am 3 ani sau mai bine spus 3 veri de cand lucrez ca ospatar si inclusiv vara aceasta am lucrat . mai pot beneficia de somaj?? multumesc anticipat de raspuns

 15. Buna ziua,am terminat facultatea anul acesta,sustinand licenta p 30 iunie,pana in prezent nu mi-am gasit nimic de munca…as avea o intrebare:mai am dreptul sa beneficiez de indemnizatie pt somaj daca am depasit aceste 60 zile?

 16. Absolventa facultate in iulie 2014 iar din octombrie ac sunt la master.
  Am gasit loc de munca, vreau sa stiu daca beneficiez de prima de absolvent si ce pași trebuie sa urmez pt aceasta. Va multumesc!

 17. Buna ziua am si eu o intrebare scurt si la obiect am terminat liceul au trecut 60 de zile pentru a duce actele pentru somaj am fost acolo si mi-a zis ca pana pe 3 octombrie puteam sa ma inscriu mai pot lua acest somaj ? adica bun daca nu m-am putut inscrie pana pe 3 octombrie am pierdut somajul de tot sau cum ? ca nu prea a fost asa explicit domnul de acolo ?

  • Salut,

   Nu se mai poate. Una dintre condiţiile necesare era să te înregistrezi, în cel mult 60 de zile de la absolvire, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială ai domiciliul/reşedinţa.

   Nu ai pierdut de tot acest drept, ci doar pentru situaţia curentă de absolvent de liceu neîncadrat în muncă.

   Poţi obţine indemnizaţia de şomaj după fiecare formă de învăţământ absolvită, dacă sunt respectate condiţiile impuse de lege. Sau, dacă nu te mai înscrii la nicio formă de învăţământ, o poţi obţine dacă eşti concediat din motive neimputabile ţie sau la încetarea de drept a contractului de muncă pe durată determinată. La fel: dacă sunt respectate condiţiile impuse de lege.

   În fine, sunt mai multe situaţii.

   https://legestart.ro/cine-are-dreptul-la-indemnizatia-de-somaj-si-ce-conditii-trebuie-indeplinite-pentru-a-beneficia-de-aceasta/

 18. Buna ziua !
  Am dosarul de somas depud din luna august a.c. si am fost azi la somaj unde mi sa spus ca inca nu a aprobat dosarul. Au spus ca voi lua indemnizatia de somaj cumulat in luna noiembrie. Intrebarea este” Cat au dreptul sa ma tina pana imi vine indemnizatia de somaj, deoarece trebuie sa platesc datorii si sa ma intretin pana atunci?” Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca imi vine cumulat venitul de somaj.
  Va multumesc!

 19. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare.
  Eu mi am depus actele de somaj pe data de 3 luna aceasta. In tot acest timp mi am gasit de munca si cu data de 1 mi se face contract de munca. In legatura cu aceste prime de incadrare si instalare, le pot lua pe amandoua?

 20. Salut.I-mi puteți spune si mie după cat timp de la depunerea primului dosar pt. Indemnizația de somaj dupa absolvirea liceului voi primi bani,deoarece am depus al doilea dosar dar nu am primit niciun ban,iar mai multe informati nu am primit.va multumesc

 21. buna ziua am si o intrebare,termin o scoala postlicea;a acum in iulie 2015 si la sfarsitul lunii aprile am incheiat ontractul de munca unde am fost angajata 7 ani.daca imi depun dosarul de somaj dupa terminarea scolii beneficiez de somaj?multumesc ast raspuns

 22. buna ziua, am absolvit facultatea de medicina promotia 2014, in luna octombrie am depus actele pt somaj, iar in luna noiembrie am intrat la rezidentiat, totul bine si frumos, mi s-a dat o luna somaj iar din ianuarie avand contract de angajare cu rezidentiat de fapt din decembrie am dus actele , zilele astea ma suna sa -mi zica sa inapoiez cei 257 ron, e normal asa ceva, trebuia din decembrie cand am dus actele ca am intrat la rezidentiat sa -mi zica nu mi dau nimic, ce pot face? va rog sa ma ajutati.
  Va multumesc

  • în cazul absolventilor institutiilor de învatamânt, în vârsta de minim 16 ani, care într-o perioada de 60 zile de la absolvire, nu au reusit sa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale:
   a) actul de identitate, în original si copie;
   b) actul de absolvire a formei respective de învatamânt, în original si copie;
   c) adeverinta medicala din care sa rezulte ca este clinic sanatoasa, apta de munca sau are eventuale restrictii medicale;
   d) acte eliberate de organele financiare teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vigoare;
   e) declaratia pe proprie raspundere a absolventilor ca nu urmeaza o forma de învatamânt la data solicitarii dreptului;
   f) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data înregistrarii persoanei în evidentele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în munca la un furnizor de dervicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii.

 23. Am o nedumerire si as avea nevoie de ajutor,deci am terminat clasa a 12 a si am ramas corijent la romana si trebuie sa dau in 2-3 august,cand pot sa bag de somaj acum sau dupa corijenta? adica eu cand termin defapt numai atunci? vreau sa fac in asa fel sa pot sa iau prima de incadrare dar am nevoie de niste explicatii mai detaliate cum as putea face,loc de munca as gasi dar vreau sa iau si prima,sper sa ma ajutati multumesc.

 24. Buna. Am o intrebare .sunt absolventa si as dori sa imi depun dosarul de somaj. Stiu ca acest lucru trebuie facut in termen de 60 de zile. Au trecut 30 de zile , eu as dori sa imi depun dosarul dupa aceasta perioada. Intrebarea mea este urm. Voi primi bani de la data absolvirii? Adica vro 2 luni pana ma inscriu la facultate sau doar o luna daca depun dosarul in luna iulie?

 25. Buna ziua, daca am terminat liceul acum o luna si inca nu am terminat cu bacul, pot duce doar adeverinta care sa specifice ca am terminat liceul sau imi trebuie adeverinta care sa arate ca am luat bacul?

 26. Buna ziua!Am absolvit scoala postliceala in iulie 2014,moment in care eram de aproape un an in concediu de crestere a copilului(mentionez ca tot pe baza scolii postliceale,nu am avut loc de munca).Copilul face 2 ani acum,in august,deci termin CCC.Mai pot beneficia de indemnizatia de somaj?Multumesc!

 27. Buna ziua! va rog frumos sa ma lamuriti de unde sa scot acele acte eliberate de organele financiare teritoriale ? de la primaria locala se poate ?Multumesc !

 28. Bună ! Dacă am absolvit facultatea (am actul prin care pot dovedi că am promovat la toate examenele, respectiv certificatul de absolvire), dar nu am reușit să îmi susțin lucrarea de licență din cauza unei probleme tehnice, pot obține indemnizația de șomaj ?

  • As dori sa știu și eu daca ai rezolvat cu șomajul? Eu practic sunt în aceeași situație, dosar că am rămas cu o restanță și o dau in septembrie, știi cumva daca se calculează cele 60 de zile din septembrie când închei anul?

 29. Buna ziua. Daca am terminat liceul anul acesta, am luat bacul si m-am inscris si la facultate am dreptul sa iau doua luni de somaj pana in octombrie cand incep facultatea?

 30. Buna ziua, am o nelamurire priviind prima de incadrare si somanjul, o sa devin absolvent de master in luna Septembrie 2015, din luna Februarie 2015 si pana in prezent 29 iulie 2015 sunt angajat. Tin sa precizez ca lucrez in alta localitate fata de unde am domiciliul. Daca imi dau demisia pana cand o sa devin absolvent de master mai am dreptul la prima de instalare si somaj? Multumesc anticipat!

 31. Bina ziua am si eu o intrebare:daca am renuntat la facultate si inca am diploma acolo si nu o pot lua pana nu platesc taxa , dar nu o sa mai continui facultatea pot beneficia de somaj?diploma nu o pot duce in original pt ca nu mi-o da 🙁 va rog un raspuns urgent multumesc

 32. Buna ziua,am depus primul dosar pentru somaj pentru cautarea unui loc de munca,acum il depun pe cel de-al 2-lea pentru indemnizatia de somaj.Cat timp am la dispozitie pentru depunerea celui de-al 2-lea dosar ? Ultumesc !

 33. Buna ziua! am si eu o intrebare, eu sunt studenta primesc indemnizatie pentru copil. As putea sa pot beneficia de aceasta daca ma pot angaja in alta parte deoarece banutii nu imi ajung si tatal copilului nu mai este alaturi de noi. Va multumesc.

 34. Buna ziua ajutati.ma va rog : mi.am depus un dosar la fortele de munca (pentru somaj) mi s.a cerut inca un dosar pentru curs si inca un dosar tot pt cei de la somaj insa nu am avut 2 acte si nu l.am mai depus ..Ce se intampla daca nu duc dosarul deloc ? Si cum pot sa renunt la somaj sa nu.l mai primesc , sa nu mai fac cursul acela. Sunt proaspat absolventa !

 35. am absolvit facultatea de drept la fara frecventa cu diploma din 2010,atunci nu am depus dosar ptr somaj,,,,intre timp fiind angajata ca asistenta medicala pana in 2012 ,de atunci am demisionat ,acuma nu lucrez ,si nu urmez nici alte cursuri ,pot primi indemnizatie de somaj,dovedind ca nu lucrez ,ca nu am primit somaj ,va multumesc mult

 36. Eu am absolvit cursurile Facultatii de Stiinte Economice in vara anului 2014.din motive personale nu am putut da licenta.o voi da in vara anului 2016.mentionez ca dupa terminarea studiilor nu am depus dosarul de somaj desi puteam in cele 60 de zile chiar si fara licenta.atunci nu stiam lucrul acesta.intrebarea mea este urmatoarea:dupa ce o sa dau licenta pot depune dosarul de somaj?multumesc anticipat !

 37. Buna ! Am terminat liceul anul acesta si acum am depus dosarul de somaj ,dar cei la care am fost sa depun dosaru mi.au spus ca e obligatoriu sa merg la cursuri acordate de UE si daca nu merg nu mai primesc somaj .Chiar este obligatoriu ?

 38. buna ziua ! am terminat liceul anul acesta si nu am avut posibilitatea sa depun dosarul de somaj pana acumil mai pot depunde pentru a primi indemnizatia . nu am fost angajata pana acum

 39. BUNA ZIUA,
  FICA MEA A AVUT PE DATA DE 30.06.2017 ULTIMUL EXAMEN LA FACULTATEA DE MEDICINA. LICENTA O SA O SUSTINA PE 15.09.2017, IAR REZIDENTIATUL PE 21.11.2017 SI VA FI ANGAJATA CA MEDIC REZIDENT INCEPAND CU 01.01.2018. DIN CE DATA ( IN ANUL 2017 )POATE BENEFICIA DE INDEMNIZATIE DE SOMAJ.

 40. Buna ziua, am citit si inteles in mare articolul si unele comentarii, dar am si eu 2 intrebari daca puteti sa imi raspundeti, va multumesc mult!

  1. Suna aiurea dar nu stiu exact de la ce data se calculeaza oficial ca am terminat facultatea. Am sustinut licenta(si nu mai dau la master) pe 18 iulie, practic acela a fost examenul final, se calculeaza 60 de zile incepand de atunci? Sau de la 1 octombrie de cand se incepe noul an universitar? Eu pe legitimatie figurez ca inca as avea calitate de student pana pe 30.09.2017, practic pot inca sa fac reducere la metru 50% pana pe data aia desi eu am terminat cu licenta… deci pe scurt, se calculeaza de la ziua in care ai sustinut licenta(18 iulie cazul meu) sau trebuie sa astept sa treaca vara si abia de la 1 octombire cand incepe noul an pot sa depun?

  2. Daca este valabila prima varianta, adica daca pot sa depun incepand din a doua zi dupa ce am sustinut licenta(19 iulie cazul meu), pot sa depun si fara actele de studii in original(zic sa depun doar in copie)? Din cate stiu dureaza cateva saptamani bune, sau chiar luni pana sa scoata la secretariat diplomele de absolvire in original.. in mod normal ar trebui sa imi accepte si o adeverinta ceva, ca nu este vina mea ca facultatea sau secretarele de acolo scot diplomele in original prea tarziu..

  Multumesc anticipat ptr raspunsuri! si respect pt tot ceea ce faceti, chiar e un site foarte util! 🙂

  • ” reducere la metrou* ” sau RATB, etc, in fine stiti voi oricum la ce m-am referit. gen ca beneficiez inca de calitatea de student pana pe 30.09.2017 ca asa scrie pe legitimatie, chiar daca am sustinut licenta(si practic am terminat facultatea) pe 18 iulie, trebuie abia de la 1 octombrie sa depun, dupa ce imi expira efectiv si legitimatia de student? Sau se poate imediat dupa ce trece ziua sustinerii licentei?

   In fine, stiu ca v-ati prins inca de la primul mesaj la ce ma refeream dar am zis sa clarific mai bine si pentru alti cititori care mai intra si poate nu stiau la ce ma refer.

   Va multumesc anticipat ptr raspunsul pe care sper sa mi-l dati! Va salut!

 41. Buna ziua.Fiica mea a terminat liceul si nu stiu daca are dreptul sa depuna dosarul pentru obtinerea somajului fiindca incaseaza 520 ron pensie de urmas.Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here