25 Ianuarie, 2020

Cum se înregistrează pensiile facultative pe statul de salarii?

În acest articol vă prezentăm câteva informaţii privind înregistrarea pensiilor facultative pe statul de salarii.

Pentru mai multe detalii în ceea ce priveşte plafonul în limita căruia pensiile facultative sunt deductibile de la plata impozitului pe venit şi impozitului pe profit, puteţi citi acest articol.

Vă prezentăm un calcul salarial al unui angajat care are o pensie lunară facultativă în valoare de 50 de lei (şi care se încadrează în limita de 400 de euro/an).

Vom considera că angajatul are un salariu de 3.000 de lei, tichete de masă în valoare de 187 de lei şi, aşa cum am menţionat mai sus, o pensie facultativă (suportată de angajator) în valoare de 50 de lei.

Astfel, contribuţiile angajatului pentru un venit brut de 3.000 de lei sunt:

- contribuţia la asigurări sociale de pensie: 315 lei;

- contribuţia la asigurări sociale de sănătate: 165 de lei;

- contribuţia la şomaj: 15 lei.

Baza de calcul pentru impozit este: 3.000 – (315 + 165 + 15) + 187 – 50 = 2.642 de lei.

Impozitul salarial este de 423 de lei şi angajatul are un salariu net de 2.082 de lei.

După cum se poate observa în calculul salarial de mai sus, pensia facultativă nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, dar, în schimb, este scăzută din baza de calcul a impozitului.

(P) Aveţi nevoie de legislatie actualizată la zi? Acum puteţi cumpăra 3 produse Lege5 plătind un singur abonament!  Utilizaţi cel mai performant soft de documentare legislativă din România de pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile sau în Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Sorina Ivan

Absolventă a facultăţii de Management Economic în cadrul Academiei de Studii Economice, absolventă de cursuri de specialitate în domeniul resurselor umane (Inspector Resurse Umane, Inspector Salarii, Legislaţie şi Politici Manageriale). Experienţă de şase ani în consultanţă resurse umane (leasing de personal, salarizare şi administrare de personal), recrutare de personal şi contabilitate primară.

Fara comentarii

Scrie un comentariu