18 Februarie, 2018

Cum se înregistrează impozitul pe profit amânat?

În cadrul webinarului „Modificări legislative în domeniul Codului Fiscal” în care s-a vorbit despre impozitul pe profit, utilizatorii au avut ocazia să pună întrebări lectorului.

Webinarul „Modificări legislative în domeniul Codului Fiscal” – Despre impozitul pe profit a fost susţinut de Ioana Roxana Ionescu, Expert, Direcţia Legislaţie Impozite Directe, Ministerul Finanţelor Publice.

Iată o întrebare a unuia dintre utilizatorii noştri:

„Începând cu 01.01.2012, cum se înregistrează impozitul amânat: lunar sau la finele anului 2012?” Monica Racolta

Răspunsul specialistului:

Potrivit prevederilor art. 20 lit. f) din Codul fiscal, veniturile din impozitul pe profit amânat, determinat şi înregistrat de către contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, reprezintă venituri neimpozabile la determinarea profitului impozabil.

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentând diferenţe din anii precedenţi sau din anul curent, precum şi impozitele pe profit sau pe venit plătite în străinătate, reprezintă cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil.

Sunt nedeductibile şi cheltuielile cu impozitele nereţinute la sursă în numele persoanelor fizice şi juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din România, precum şi cheltuielile cu impozitul pe profit amânat înregistrat de către contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.

Din punct de vedere fiscal, veniturile/cheltuielile cu impozitul pe profit amânat nu au impact fiscal la determinarea profitului impozabil.

Din punct de vedere contabil, impozitul pe profit amânat se înregistrează în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară.

Intră aici pentru a vizualiza webinarul „Modificări legislative în domeniul Codului Fiscal”!

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu