Cum se înregistrează în contabilitate contribuţiile angajatorului plătite la fondurile de pensii facultative?

Maria Bălăşescu
29 septembrie 2015 4 min read
În cazul unui act individual de aderare, angajatorul plăteşte pentru angajaţii săi contribuţii la fondurile de pensii facultative (400 de euro pe an pentru fiecare angajat). Care este procedura care trebuie aplicată în contabilitate?

Întrebare:  În cazul unui act individual de aderare, angajatorul plăteşte pentru angajaţii săi contribuţii la fondurile de pensii facultative (400 de euro pe an pentru fiecare angajat). Care este procedura care trebuie aplicată în contabilitate?

Răspunsul specialistului

1. Temeiul legal. Angajatorul plăteşte pentru angajaţii săi contribuţii la fondurile de pensii facultative în baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare. Angajatul alege fondul de pensii facultative. Fondul de pensii trebuie să funcţioneze în baza Legii nr. 204/2006 şi să fie autorizat conform legii.

După alegerea fondului, angajatul încheie un act individual de aderare la fondul de pensii pentru care optează. În actul individual de aderare, angajatul trebuie să precizeze o sumă minimă care se va plăti fondului de pensii facultative. Suma poate fi împărţită între angajator şi angajat. La acest moment, suma plătită de către angajator este deductibilă la calculul impozitului pe profit (maximum 400 euro pe an pentru fiecare angajat).

Suma plătită de către angajat este deductibilă la calculul impozitului pe venit (maximum 400 euro pe an pentru fiecare angajat). Cadrul fiscal care stabileşte acest tratament fiscal este reflectat de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Procedura contabilă. În temeiul prevederilor legale aplicabile, contabilizarea operaţiunilor efectuate de angajatorul care plăteşte pentru angajaţii săi contribuţii la fondurile de pensii facultative în baza Legii nr. 204/2006, vizează următoarele:

  • Operaţiunea prin care societatea recunoaşte, în contabilitate, valoarea contribuţiei entităţii la fondurile de pensii facultative, conform actului individual de aderare:

645. Cheltuieli privind asigurările şi protecţia socială/analitic ”Contribuţia societăţii la fondurile de pensii facultative”/ analitic ”Fondul de pensii facultative ABC”  = 438. Alte datorii şi creanţe sociale/analitic ”Contribuţia societăţii la fondurile de pensii facultative” / analitic ”Fondul de pensii facultative ABC”

  • Operaţiunea prin care societatea recunoaşte, în contabilitate, plata contribuţiei la fondurile de pensii facultative:

438. Alte datorii şi creanţe sociale/analitic ”Contribuţia societăţii la fondurile de pensii facultative”/ analitic ”Fondul de pensii facultative ABC” = 5121. Conturi curente la bănci / analitic ”Cont colector al fondului de pensii facultative ABC”

Notă: Evidenţa se va ţine pentru fiecare angajat şi pentru fiecare fond de pensii facultative.

  • Operaţiunea de închidere a contului privind valoarea contribuţia unităţii la fondurile de pensii facultative:

121. Contul de profit şi pierdere = 645. Cheltuieli privind asigurările şi protecţia socială/analitic ”Contribuţia societăţii la fondurile de pensii facultative”/ analitic ”Fondul de pensii facultative ABC”

3. Lista documentelor justificative. Din punct de vedere al documentelor justificative, operațiunea de plată a unor sume la fondul de pensii facultative se recunoaşte în contabilitate pe baza actului individual de aderare şi a documentelor care atestă plata, respectiv, ordine de plată, extrase de cont și chitanțe. În efectuarea inspecțiilor contabile, pentru minimizarea riscurilor, este indicat a fi aplicat principiul celor patru ochi, potrivit căruia verificarea se face de către minimum două persoane.

4. Listă de verificări. La sfârşit de lună, după închiderea balanţei lunare, se supun verificării toate operaţiunile prin care s-au recunoscut datoriile către fondul de pensii facultative şi s-au realizat plăţile aferente acestora, în corespondenţă cu actele individuale de aderare, prospectele schemelor de pensii facultative şi prevederile legislaţiei aplicabile pensiilor facultative.  Fac obiectul verificării operaţiunile care au avut loc ca urmare a acestor fenomene economice, reflectarea operaţiunilor în balanţa contabilă și corelaţiile conturilor în cadrul balanţei.

5. Politica contabilă. Orice entitate trebuie să dețină o politică contabilă specifică tipurilor de operațiuni pe care entitatea le realizează. Aceste tranzacții se dezvoltă prin politica contabilă proprie care se aprobă de administratorul societăţii. Este indicat a se consulta în prealabil legislaţia privind fondurile de pensii facultative. De asemenea, este indicat a se corobora prevederile referitoare la suma stabilită a fi plătită la fondurile de pensii facultative cu prevederile din legislaţia muncii (în speţă, contractul colectiv de muncă, contractul individual de muncă etc.).

Morala: Cine nu adună pensie la tinereţe, nu are la bătrâneţe.

Temei legal

  • Legea contabilităţii nr. 82/1991;
  • Ordinul MFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate.

Ai nevoie de OMFP nr. 1802/2014 privind noile reglementări contabile? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo