Întrebare de pe Forumul LegeStart:

Sunt îngrijitoare la o grădiniţă şi ridic paturi duble, car mâncarea copiilor prin curtea exterioară şi fac şi alte eforturi fizice. După numai trei ani am ajuns la operaţie de hernie de disc. Alt loc de muncă înaintea acestuia nu am avut.

În acest caz, se poate considera drept boală profesională? Care sunt etapele prelungirii concediului pentru incapacitate temporară de muncă şi unde trebuie să mă prezint pentru aceste prelungiri? Când se apelează la medicul de medicina muncii?

Răspuns:
Voi reda în continuare prevederile legislative în ceea ce priveşte încadrarea unei afecţiuni ca fiind boală profesională.
Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă are ca scop instituirea de măsuri privind promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor şi stabileşte principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrată potrivit legii, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii.
În Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale se menţionează că riscurile asigurate sunt accidentele de muncă şi bolile profesionale definite în conformitate cu prevederile Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.

Ce este o boală profesională

Boala profesională este afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă.
În situaţia mai sus expusă, boala profesională poate fi dobândită că urmare a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în timpul desfăşurări activităţii ce reiese din fişa postului.

Semnalarea şi declararea bolii profesionale

Conform prevederilor Legii nr. 319/2006, declararea bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale şi a municipiului Bucureşti.
În orice situaţie, suspiciunea de boală profesională se semnalează de către toţi medicii care depistează astfel de îmbolnăviri, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.
În cazul de faţă, suspiciunea de boală profesională se semnalează de către medicul de familie şi/sau medicul care a eliberat certificatul medical pentru spitalizare/operaţie.

Cum se constată o boală profesională

Conform HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, medicul care suspectează o boală profesională sau o intoxicaţie acută profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută în anexa nr. 19 (model AICI – fişier PDF), şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, în vederea precizării diagnosticului de boală profesională ori de intoxicaţie acută profesională.
Practic, în acest stadiu intervine medicul de medicina muncii din cadrul unităţii cu care societatea în cauză colaborează.
Medicul specialist de medicina muncii are la dispoziţie şapte zile în vederea cercetării, după primirea fişei de semnalare BP1, luând în considerare cauzele îmbolnăvirii profesionale. Prin cercetare se va confirma sau infirma caracterul profesional al îmbolnăvirii respective. Concluzia cercetării se va menţiona într-un proces verbal de cercetare a cazului de boală profesională şi se va înmâna angajatorului, medicului care a semnalat îmbolnăvirea, pentru evidenţa îmbolnăvirilor profesionale şi pentru a urmări realizarea măsurilor prescrise, direcţiei de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, inspectoratului teritorial de muncă participant la cercetare şi asiguratorului la nivel teritorial.

Concediu medical cu cod de indemnizaţie 04 – Boală profesională

Dacă în procesul verbal se va confirma caracterul profesional al bolii, în baza recomandărilor, următoarele concedii medicale care se vor elibera vor avea codul de indemnizaţie 04 – boală profesională, plătită după caz cu 100% sau 80%.
După cum se precizează în Legea nr. 346/2002, în cazul bolilor profesionale certificatul medical (concediul medical) se vizează în mod obligatoriu (obligaţia revenindu-i angajatorului) de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv de casa teritorială de pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical. În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperării medicale şi profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile, prelungire care se poate face pentru cel mult 90 de zile, în funcţie de evoluţia cazului şi de rezultatele acţiunilor de recuperare.

În situaţia mai sus expusă, medicul care a eliberat concediul medical, ţinând cont de precizările asiguratului (salariatului), ar fi putut să completeze fişa de semnalare BP1 pentru a fi prezentată la medicul de medicina muncii. Chiar şi dacă a intervenit o operaţie în urma diagnosticului de hernie de disc, pentru următoarele concedii medicale, din punctul meu de vedere se poate obţine unul cu codul de indemnizaţie 04 – concediu medical pentru boală profesională, în urma parcurgerii paşilor mai sus menţionaţi, cu condiţia ca în procesul verbal eliberat de medicul special de medicina muncii să se confirme caracterul profesional al bolii.

Pentru orice fel de nelămuriri legate de legislaţie, cititorii pot adresa întrebări specialiştilor noştri pe Forumul LegeStart şi vor primi acolo răspunsuri utile de la aceştia.

comentarii

19 COMENTARII

 1. Buna ziua,ma numesc Florin si de aprox. 9 ani de zile lucrez intr-un mediu cu temperaturi scazute (intre -18 grade C si + 8 grade C).De 4 ani de zile au inceput sa ma doara foarte tare mainile , in special umerii.In urma unor investigatii medicale am fost diagnosticat cu Sindromul impingement la ambii umeri.Dupa nenumarate tratatamente medicamentoase si serii intregi de sedinte de fizioterapie fara nici un rezultat favorabil am inceput sa fac infiltratii cu diprofos ptr aprox. 2 ani.Durerea imi era calmata dar cauza a ramas.In luna iunie 2013 am fost operat de urgenta la umarul drept deoarece ramases blocat.Ca apoi in luna noiembrie sa fiu operat si la umarul stang.Mentionez ca tot acest interval eu am lucrat in conditiile mentionate mai sus.Munca nu presupunea efort fizic prin care eu sa ridic ceva ci doar munca de verificare ,de control,de birou.Incepand cu luna ianuarie m-am reintors la munca si in urma recomandarilor de la medic am cerut sa-mi fie schimbat locul de munca .Dupa 4 luni de zile in care nu m-i s-a oferit nimic de munca desi tapetam biroul sefilor ,mi s-a oferit un post in locul unui coleg care urma sa-si de-a demisia .Urma ca in decursul unei singure luni de zile sa invat ceea ce colegul invatatase intr-un an . Insa apoi am aflat ca de fapt colegul nu-si dadea demisia ci venea in locul meu.Ceea ce mi-a atras un semnal de alarma .Una ca am fost mintit ca-si da demisia si doi ca-si schimba postul pe care-l avea cu unul care presupunea conditii mai grele.Acest lucru m-a facut sa intru la banuieli ca mi se pregateste ceva si am refuzat oferta.Am ales sa ma reintorc la vechiul loc de munca pana se gaseste alceva,moment in care am fost informat ca voi face si munca care mi-ar afecta si mai mult sanatatea .Adica sa intru in temperaturii foarte scazute(-18 grade C) . In momentul de fata sunt in concediu medical si fac iar sedinte de fizioterapie. Intrebarea mea este daca boala poate fii incadrata ca boala profesionala si ce pot face in continuare .
  Imi cer scuze ptr toata pledoaria de mai sus .

  • Bună ziua,

   Nu văd de ce nu s-ar încadra.

   Conform informaţiilor din articol, “boala profesională este afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă. În situaţia mai sus expusă, boala profesională poate fi dobândită că urmare a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în timpul desfăşurări activităţii ce reiese din fişa postului.”

   Însă vă sugerez să cereţi gratuit sfatul unui specialist pe Forumul LegeStart, la adresa http://forum.legestart.ro/ .

 2. Salar contract 1856 concediu boala 12o ore zile concediu ultimele luni 133 boala prafsionala .cati bani trebuie sa iau unde trebuie sa merg sa ma lamuresc am luat puti fata de alte conedii

 3. Cred ca exista inadverdente in textul HG 1425/2006 privind circuitul fisei BP1: daca bolnavul este internat intr-o Clinica de BP care precizeaza/stabileste diagnosticul de BP, in baza documentatiei aduse de bolnav si a procedurilor de dg.,ce rost mai are “cercetarea”…? Consider ca metodologia de declarare a BP trebuie REVIZUITA, in substanta ei; este ambigua si subiectiva!

 4. am lucrat la sc fermit sa 18 ani si am ajuns la medicina muncii in bucuresti la spitalul colentina unde numai dupa o simpla radiografie mi sa spus ca nu am asbestoza fara analize..la medicina muncii in buzau mi sa spus dupa aceeasi radigrafie ca am asbetoza

 5. Buna ziua,
  Doresc si eu un sfat. Lucrez de 7 ani intr-o firma unde imi este afectat spatele pentru ca trebuie sa ridic greutati de cel putin 30 de kg fiecare aparat, apoi din cauza luminii albe puternice imi sunt afectati ochii am dobandit o tensiune oculara puternica, imi curge sange din ochi, imi sunt rosii si cu cearcane foarte vizibile. Apoi din cauza programului de 12 ore stand in picioare am niste varice care deja sunt movuluii inchis spre negru sunt multe si ma dor picioarele foarte tare uneori mi se umfla si nu mi le mai simt. Ce sa fac chiar sunt boli profesionale? Mentionez ca inainte sa lucrez la locul acesta de munca nu am avut aceste probleme.

 6. am o fata care la varsta de 13 ani a fost operata pe creier pentru hidrocefalie si apoi la 10 zile operata pentru ai extirpa o tumoare maligna, a facut chimioterapie si radioterapie, are hipoacuzie bilaterala, hipotiroidism, drenajul pentru hidrocefalie este in corp, a terminat liceul si vreau sa stiu in urma documentelor medicale daca se incadreaza la pensie de invaliditate.

 7. In urma muncii pe care o desfasor la birou am fost diagnosticata cu sindrom de tunel carpian de operat la ambele mainii . din multe motive nu am ajuns la operatie, lucru care imi inrautateste starea pe zi ce trece .Ce as putea sa fac sa previn totusi operatia ? . Pot oare sa beneficiez de anumite drepturi , boala mea incadrindu se ca fiind profesionala, iar eu sunt de neluat in seama la locul de munca. Am oare drepturi, lucrez la STAT ? Va multumesc! Astept raspuns!

 8. Buna ziua de 9ani lucrez la un camin de batrani unde este o mare lipsa de personal adica lucrand o singura infirmiera la 35 de bolnavi cu schimbat lenjerie servit masa supravegheat bolnavii absolut toata treaba trebuie facuta de o singura persoana in 12 ore din aceasta cauza am ajuns la operatie cu diag.hernie de disc cervicala pe data de 7.01 .2016 se incadreaza problema mea la boli profesionale sa ma pot pensiona? Astept un raspuns va multumesc mult

 9. Lucrez de 10 ani ca asistenta .pe pacursul acestor ani am avut prob de inima .neurologice iar acum am purpura.lucrez in urgenta unde fluxul de munca este mare.lucrez numai de dimineata.prob mea este cand mi se schimba locul de munca stau foarte mult in picioare Si am tot facut.ce tr Sa fac

 10. buna sera ma numesc virgil lucrez de peste 20 de ani an constructi ca montator placi din rigips in care fofosim si materiale precum vata minerala din sticla fapt care in timp am devenit alargic la atingerea si punerea in lucru al acestui material si praful din placile de gips carton provoaca mancarimi fff mari , rog sa ami spuneti daca am capatat o boala profesionala si daca pot beneficia la pensie de ceva bani an plus multumesc

 11. Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă st o vrsjalaCHIOaaRA. NICI O INSTTUTIE PUBLICA NU O APLICA, IAR JUSTITIA ESTE MUTA SURDA, CHIOARA SI HANDICAPATA LA INCAlCARILE EVIDENTE ALE UNOR NORME INCALCITE, CREATE DOAR PENRU A SIFONA BANII ACUMIULATI DIN CONTRIBUTIILE SALARIALE OBLIGATORII LA FNUASS, ACCIDENTE. ETC.
  UN STAT EXCROC SI TALHAR!
  O SPUN DIN PROPRIA EXPERIENTA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here