În Monitorul Oficial nr. 17 din 09.01.2013 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1992 din 27 Decembrie 2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

Actul normativ analizat nu modifică substanțial reglementările existente, dar clarifică foarte exact modul de declarare a facturilor în această declarație, ținând cont și de sistemul de TVA la încasare.

Prezentul ordin reglementează modul de completare și depunere a declarației informative privind livrările și achizițiile efectuate pe teritoriul național între persoanele înregistrate în scopuri de TVA – Declarația 394.

Prevederile se aplică pentru livrările / prestările de servicii efectuate începând cu luna ianuarie 2013, iar primul termen de depunere a declaraţiei este din februarie 2013.

Având în vedere aplicarea sistemului de TVA la încasare, cu deducerea TVA numai la plata facturii, fundamental pentru modul de completare a declarației este înregistrarea în declarație a facturii la data de emitere a acesteia, indiferent de data când intervine deducerea sau colectarea TVA, indiferent dacă emitentul facturii aplică sau nu aplică sistemul de TVA la încasare.

Practic, completarea declarației face abstracție de sistemul de TVA utilizat de emitent, iar factura se va înregistra în declarația 394 numai la data emiterii facturii. Situația este valabilă atât pentru facturile emise pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate, cât și pentru facturile de achiziții.

În plus, textul normativ prevede că, în cazul în care se constată omiterea unei facturi la data la care aceasta a fost emisă, persoana impozabilă nu va înregistra această factură în declarația 394 a lunii curente, ci va depune o declarație rectificativă aferentă datei la care a fost emisă factura.

În rest prevederile nu sunt modificate, în declarație se vor raporta numai facturile emise între persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România.

Nu se raportează facturile emise prin autofacturare.

Termenul de depunere este același, respectiv data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale avute de contribuabil pentru TVA (lună sau trimestru).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here