HR & Muncă

Cum se calculează indemnizaţia de risc maternal?

Redacţia
04 decembrie 2015 2 min read
Întrebarea cititorului: Vă rog să îmi explicaţi cum se calculează indemnizaţia pentru concediul de risc maternal în cazul în care salariu de încadrare este de 1.300 (venitul net fiind de 900) iar salariu realizat brut este de 1.700

Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.

Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Vă rog să îmi explicaţi cum se calculează indemnizaţia pentru concediul de risc maternal în cazul în care salariu de încadrare este de 1.300 (venitul net fiind de 900) iar salariu realizat brut este de 1.700, deoarece am avut ore suplimentare şi prime (venitul net fiind 1.200). Vă mulţumesc!

Răspunsul specialistului:

Baza de calcul o reprezintă media veniturilor brute realizate în ultimele 6 luni anterioare celei în care se acordă concediul de risc maternal. Se plătesc numai zilele lucrătoare din cuprinsul lunii. Din întrebarea adresată nu reiese pentru ce lună se doreşte calculul indemnizaţiei și nici câte zile de concediu de risc maternal există, însă vă redăm în continuare un exemplu:

Baza de calcul pentru concediu risc maternal : 6 x 1.700= 10.200 lei brut

Media zilnică baza de calcul: 10,200 : 127 (total zile lucrătoare din cele 6 luni) = 80,31 lei brut

Zile lucrătoare octombrie: 21 (21 zile CM)

Indemnizaţie brută pentru luna iulie: 80,31 x 21 x 75% = 1.265 lei brut

Din acesta indemnizaţie se reţine contribuţia CAS, calculată astfel - baza de calcul pentru CAS - pensii este 2.445 x 35%= 856 lei, unde 2.445 este salariul mediu brut pe 2015. CAS = 856/21 x 21 x 10,5% = 90 lei

Deci, indemnizaţia netă de risc maternal pentru luna octombrie va fi 1.265 - 90 lei = 1.175 lei net.

Exemplul de mai sus este un model de calcul şi nu o certitudine pentru speţa adresată.

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo