Cum se calculează impozitul pe terenul înregistrat în registrul agricol?

Mihai Sintescu
18 ianuarie 2017 3 min read
Regula generală este că impozitul sau taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului....

Pornind de la reglementările din Codul fiscal, vă propunem o aprofundare care poate interesa societăţile cu terenuri în intravilan. Regula generală este că impozitul sau taxa pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. 

Dacă terenul este intravilan

Să reţinem,de la început diferenţierea pe care Codul fiscal din 2015 o face în funcţie de mărimea terenului, respectiv până la sau peste 400 mp.

Discutăm aici despre un teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m2, inclusiv. Impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul de la art. 465 alin. (2) (tabel 1), tabel care redă nivelurile impozitului/taxei, pe ranguri de localităţi (de la rangul I la V), precum şi în funcţie de zona (A,B,C sau D) în care se află terenul în cadrul localităţii.

TABEL 1

teren agricol1

Dacă terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, este mai mare de 400 mp, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 mp impozitul/taxa pe teren se stabileşte astfel:

  • suprafaţa terenului, exprimată în hectare, se înmulţeşte cu suma corespunzătoare prevăzută la alin. (4);
  • acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie (din tabelul de la art. 465 alin. 4 - tabel 2), corespunzător, în funcţie de zona (A, B, C sau D) şi categoria de folosinţă (teren arabil, păşune, fâneaţă,vie, livadă, pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră, teren cu ape, drumuri şi căi ferate, teren neproductiv);
  • suma astfel stabilită se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie (din tabelul de la art. 465 alin. 5 - tabel 3), în funcţie de rangul localităţii: localitate de rang 0 – coeficient de corecţie 8,00 ; rangul I – 5,00; rang II – 4,00; III – 3,00; IV – 1,10; V – 1,00).
TABEL 2teren agricol2
TABEL 3

teren agricol3

Excepţia prevăzută de Codul fiscal priveşte contribuabilii persoane juridice - pentru terenul amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, impozitul/taxa pe teren se calculează diferit dar numai dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, agricultură;
  • au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri şi cheltuieli din desfăşurarea obiectului de activitate agricultură.

Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, impozitul/taxa pe teren se stabileşte ca la terenuri situate în extravilan, respectiv prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în tabelul specific de la art. 465 alin. (7) (tabel 4), înmulţită cu coeficientul de corecţie corespunzător.

TABEL 4
teren agricol4

Nivelul de bază al impozitului pe teren se stabileşte prin hotărâre a consiliului local sau, pentru municipiul Bucureşti, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

 comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo