Perioada sărbătorilor de iarnă, pe cât de frumoasă este, pe atât de costisitoare se poate dovedi. Iar la capitolul cheltuieli nu intră doar cumpărăturile de sezon, ci şi plata facturilor la energie electrică, care pot înregistra valori foarte ridicate.

De ce consumăm mai mult de sărbători?

Printre cauzele care duc la creşterea consumului şi implicit a facturilor la utilităţi se numără vremea friguroasă, luminile colorate, vizitele de la familie şi prieteni şi toate acele mese delicioase pe care le pregătim.

Ţinând cont de preţurile la energie şi în contextul crizei de mediu care este prezentă în toată lumea, este imposibil să nu vă faceţi griji legate de sumele pe care le veţi plăti pentru gaz şi curent, atunci când vremea începe să se racească.

Însă există unele modalităţi practice de a face ca facturile, cadourile şi prăjiturile de Crăciun să fie mai ieftine.

Cum reducem consumul?

Atunci când este vorba de lumini și alte decorațiuni, utilizați ledurile care sunt mai mici și consumă cu 90% mai puțină energie electrică decât instalațiile normale.

Pentru a economisi energie și mai mult, aveți grijă să așteptați până când se întuneca bine pentru a porni luminile de Crăciun, apoi, dezactivați-le înainte de a merge la culcare.

Pentru a proteja mediul înconjurător, atunci când aveţi oaspeți de Crăciun sau Anul Nou, nu îi duceţi peste tot cu mașina. O plimbare este oricând bine venită și astfel nu veţi polua nici aerul. Unde mai punem şi beneficiile mişcării, pentru sănătate.

Încearcaţi să nu supraîncărcaţi frigiderul, pentru că va consuma mult mai multă energie decât în mod normal. Puteți încerca să mai păstraţi unele alimente într-o încăpere racoroasă (balcon, terasă, beci, etc., în funcţie de locuinţa dumneavoastră).

Nu este nevoie să preîncălziţi cuptorul atunci când vreţi sa puneţi la gătit şunca de curcan sau altceva. Dacă faceţi asta, veţi consuma gaze inutil.

Sursa: Ziare.comSursa foto: Sxc.hu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here