24 Februarie, 2018

Cum reclamăm neregulile din spitale?

Prin lege sunt stabilite modalităţile prin care pacienţii pot reclama neregulile pe care le întâmpină în spitalele publice, aceştia având la dispoziţie chestionare de feedback şi formulare online.

Prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 146/2015 a fost stabilită implementarea Mecanismului de feedback al pacientului în spitalele publice, care cuprinde următorul circuit:

 • pacienţii internaţi îşi exprimă părerea referitoare la calitatea serviciilor din cadrul unităţii sanitare prin completarea unui chestionar pe suport hârtie sau a unui formular de sesizare online, disponibil pe pagina web a unităţii;
 • consiliile de etică din cadrul unităţii analizează punctele de vedere şi sesizările primite de la pacienţi, ulterior redactând avize de etică şi hotărâri ce vor fi comunicate pacienţilor şi instituţiilor relevante;
 • consiliul de etică întocmeşte rapoarte periodice de activitate prin care sunt evaluate, în cadrul unităţii:
  • gradul de satisfacţie a pacienţilor referitor la calitatea serviciilor;
  • gradul de respectare a drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi ale cadrelor medico-sanitare.

De asemenea, Consiliul de etică are responsabilitatea de a întocmi rapoarte periodice de activitate şi la nivel judeţean (de către responsabilii desemnaţi din cadrul direcţiilor de sănătate publică) şi la nivel naţional (de către Compartimentul de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii).

ATENŢIE! Spitalele publice au obligaţia să pună la dispoziţia pacienţilor chestionarul de evaluare, formularul de sesizare şi să asigure publicarea pe site-ul propriu a linkului privind accesul la „Formularul de sesizare online a pacienţilor”, formular ce va fi disponibil permanent pentru orice persoană interesată.

Deciziile şi analizele realizate de consiliile de etică din cadrul unităţilor sanitare vor fi raportate la finalul fiecărui semestru/an către Compartimentul de integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Un comentariu

 • Răspunde
  Chirvasa
  august 4 2017

  În cazul în care merg cu diverse probleme la spitalul Găești și nici una dintre ele nu se poate rezolva deoarece medicii au program pana la 12:00 am și de aici sunt trimis la spital la Târgoviște sau la București cu autovehicul proprietate personala deoarece la solicitare ambulanta mi se răspunde ca va fi disponibila în câteva ore…ce se poate face??????????

Scrie un comentariu