13 Noiembrie, 2019

Cum poţi beneficia de şomaj dacă ai contract de muncă pe perioadă determinată? Situaţii specifice

Dreptul la indemnizaţia de şomaj, legiferat prin legea nr. 76/2002 (actualizată), este acordat persoanelor care îndeplinesc cel puţin patru condiţii generale:

• stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni înainte de data cererii de înregistrare ca şomer;
• nu realizează venituri sau veniturile realizate sunt mai mici decat valoarea Indicatorului Social de Referinţă (ISR), care este, în ianuarie 2014, de 500 de lei;
• nu îndeplinesc criteriile pentru a se putea pensiona;
• sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială au domiciliul/reşedinţa, dacă ultimul loc de muncă a fost în acea localitate sau acolo au realizat venituri.

La acestea se adaugă o serie de condiţii specifice fiecărui asigurat care are dreptul şi solicită indemnizaţie de şomaj.

În cazul în care s-a încheiat un contract individual de muncă pe perioadă determinată, salariatul poate beneficia de indemnizaţie de şomaj la expirarea acestuia, dacă respectă câteva condiţii:

• în ultimele 24 de luni anterioare înregistrării ca şomer a avut un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni. Deci, timp de minimum 12 luni a cotizat la bugetul asigurărilor de şomaj prin contract de muncă cu normă întreagă, concediu creştere copil sau pensie de invaliditate cu obţinerea ulterioară a capacităţii de muncă şi încheierea contractului pe perioadă determinată în ultimele 24 de luni.
• s-a înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de zece zile de la data la care contractul de muncă pe perioadă determinată a expirat.

Perioada pentru care persoana în cauză beneficiază de ajutor de şomaj depinde de durata de cotizare, la fel şi valoarea acestui ajutor, conform legii nr. 76/2002 (actualizată):

a) şase luni, pentru stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) nouă luni, pentru stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani;
c) 12 luni, pentru stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Valoarea indemnizaţiei de şomaj acordată lunar se stabileşte în funcţie de stagiul de cotizare:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia (ISR = 500 lei în ianuarie 2014), stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) la suma prevăzută la punctul a) se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate (în funcţie de perioada de cotizare) asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Cum se procedează cu concediul medical dacă expiră contractul de muncă

Dacă salariatul cu contract pe perioadă determinată are un concediu medical acordat anterior datei de expirare a contractului şi afecţiunea se prelungeşte şi după această dată, soluţia legală este de a solicita medicului două certificate de incapacitate de muncă, astfel:

• un prim certificat medical care va fi depus la angajator din momentul producerii incapacităţii şi până la data de expirare a contractului de muncă pe perioadă determinată;
• un al doilea certificat medical care va fi depus la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială au domiciliul/reşedinţa, dacă ultimul loc de muncă a fost în acea localitate sau acolo a realizat venituri.

Atenţie! Pentru ca al doilea certificat de incapacitate de muncă să poată fi depus la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, persoana în cauză trebuie să aibă deja pregătite şi să şi depună cererea de înregistrare ca şomer şi dosarul cu actele necesare în aceeaşi zi.

Notă: Legea nr. 76/2002 pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Smartree România

Smartree România, lider pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal, are o experienţă de peste 13 ani în piaţa de profil şi beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal, legislaţia muncii şi recrutare.

Comentarii

 • Răspunde
  babau
  aprilie 9 2014

  sant angajat si a-mi dau demisia mai primesac ajutor de somaj

  • Răspunde
   aprilie 9 2014

   Dacă vă daţi demisia, NU puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj. Acelaşi lucru este valabil şi în situaţia în care contractul individual de muncă încetează prin acordul părţilor.

   • Răspunde
    daniela
    mai 20 2015

    in cazul in care am fost angajat pe perioada nedeterminata pana la data de 08.05.2015 ( cu aceasta data mi-a fost desfacut contractul de munca prin acordul partilor) si incepand cu data de 11.05.2015 mi-a fost incheiat un alt contract de munca pe perioada determinta de 3 luni pana la data de 11.08.2015
    intrebare: pot beneficia de somaj in conditiile legii?
    mentionez ca am lucrat la aceasta firma aproximativ 9 ani

 • Răspunde
  ANGI
  mai 4 2014

  in 31 mai m+i se incheie contractul de munca pe perioada determinata.In siti’uatia in care nu vreau sa il mai prelungesc pot beneficia de somaj?pana in 2013 februarie am fost in concediu de crestere copil.se ia in considerare aceasta perioada.din 2013 ?pana acum am mai avut concediu pt ingrijire copil bolnav pana la 7 ani

  • Răspunde
   mai 4 2014

   Bună ziua,

   Informaţiile solicitate sunt deja în articol. Citiţi cu mai multă atenţie.

 • Răspunde
  Cornel
  mai 5 2014

  Sunt somer in Italia ,ma pot angaja in Romania si beneficia in continuare de ajutorul de somaj?

 • Răspunde
  camy
  iulie 18 2014

  buna ziua
  am fost in crestere copil si m-am angajat pana sa faca copilul 2 ani in octombrie anul trecut pe perioada determinata
  in august am fost anuntata ca inchide magazinul unde lucrez pot beneficia de somaj ????

 • Răspunde
  corina
  septembrie 6 2014

  daca contractul de munca a fost suspendat din cauze financiare, mai pot beneficia de somaj ?

 • Răspunde
  Andra
  septembrie 7 2014

  Buna ziua!
  daca lucrez in alt judet si nu am viza de flotant pot sa beneficiez de somaj? astept un raspuns, multumesc

 • Răspunde
  Ada
  februarie 23 2015

  Buna! In luna Iulie, dupa terminarea studiilor as vrea sa imi fac dosar pentru șomaj. As vrea sa va întreb: 1. am un contract cu Profitshare semnat si luna aceasta ( Martie ) imi intra in cont suma de 88 lei ( 130 lei – nenumăratele taxe trase de stat ) As vrea sa va întreb daca acest lucru afectează cu ceva Șomajul. Subliniez faptul ca dupa plata de luna aceasta, eu anulez contractul cu Profitshare. 2. In legatura cu declarația pentru șomaj: trebuie sa declar ca nu am realizat venituri in ultimele cate luni?

 • Răspunde
  mari
  martie 12 2015

  buna ziua,

  Am inteles ca daca te angajezi in perioada in care inca mai ai dreptul la indemnizatie de somaj cu ctr de munca pe perioada nedeterminata, program de 8 ore, primesti pana la sfarsitul perioadei in care inca mai aveai dreptul la indemnizatie 30 % din valoarea acesteia, chiar daca iei salariu. As dori sa stiu exact care sunt actele care trebuie depuse pt primirea acestei sume.
  Multumesc.

  Multumesc

 • Răspunde
  Mariana
  mai 20 2015

  Lucrez in strainatate pentru statul roman pe baza de conventie civila valabila 1 an, cu prelungire inca 1 an si tot asa de 3 ani. Conventia pt acest an e valabila pana in luna decembrie. In vara voi reveni in Ro definitiv. Pot beneficia de somaj pana la gasirea unui loc de munca in Ro, in conditiile in care intrerup conventia prin acordul partilor sau prin reziliere?

 • Răspunde
  iulie 2 2015

  Am fost angajata la data de 01.02.2009 la jumatate de norma.La deta de 31.05.1015 mi sa incheiat contractul de munca. Benificiez de somaj?

 • Răspunde
  Carmen
  iunie 13 2016

  Buna ziua,

  Daca am intrerupt somajul dupa o luna decand am depus actele de somaj si m-am angajat cu contract de trei luni pe termen determinant si nu mai vreau sa se prelungeasca ,mai beneficiez de somaj.

  • Răspunde
   Paul
   martie 1 2017

   daca am intrerupt somajul dupa 2 luni si m/am angajat la o firma cu CIM pe o perioada determinata de 3 luni si nu mai vreau dupa cele 3 luni sa colaborez cu ei, pot revenii la somajul meu, pot intrerupe si mai devreme de cele 3 luni si sa revin la somajul meu?

 • Răspunde
  cornelia
  martie 17 2017

  Buna! sunt administrator la firma mea si as vrea ca sotul meu meu sa fie angajat .am inteles ca as putea sa-l angajez si dupa 12 luni ar putea intra in somaj. Ce contidii trebuie sa indeplinesc? Multumesc!

 • Răspunde
  mai 24 2017

  am llucrat 3 ani la o firma ap;i nu am lucrat 2saptamani si ma m angajat la alta fiirma si am 9 luni firma se anchide p[t beneficia de somaj

 • Răspunde
  florina
  iunie 15 2017

  buna ziua,
  daca m-am angajat in timpul somajului pe o perioada nedeterminata si am lucrat 2 luni si conditiile de munca si stesul mi-au afectat sanatatea(mentionez ca am lucrat 31 de ani nu sunt o persoana care nu e obisnuita cu munca) si nu pot sa ma mai duc mai pot beneficia de somaj( somaj am efectuat numai 3 luni aveam 1 an somaj)
  multumesc

 • Răspunde
  mai 3 2018

  Am fost data afara de la munca doar la citeva zile de munca si am fost angajata pe perioada nedeterminata ce drepturi Am?

 • Răspunde
  mai 3 2018

  Am lucrat de pe data de 26 pina astazi la 10:30 si am lucrat o zi cu o zi de la 07:15 pina la închidere

 • Răspunde
  Ivanov
  mai 6 2019

  Bună ziua aşi dori şi eu o informație dacă am fost angajată cu contract determinat și am 1 an și 6 luni de muncă cu normă de 75% pot lua şomaj mulțumesc anticipat

Scrie un comentariu