Guvernul a decis ca persoanele care nu au folosit în totalitate sumele de pe cardurile de energie destinate achiziționării de lemne de foc să poată primi aceste sume în numerar, la oficiile poștale.

La finalul sătămânii trecute, Exectivul a aprobat ordonanța pentru modificarea articolului XLVIII din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 referitoare la măsuri fiscale și bugetare în domeniul cheltuielilor publice, consolidarea fiscală, combaterea evaziunii fiscale, modificarea și completarea unor acte normative, precum și prorogarea unor termene, și pentru instituirea unor măsuri în gestionarea fondurilor europene.

Prin acest act normativ sunt vizați, în primul rând, beneficiarii Programului Sprijin pentru România, conform OUG 63/2022. Aceștia vor putea utiliza cardurile și pentru aplicarea măsurii de sprijin prin acordarea de alimente de bază şi mese calde. Fondurile necesare pentru emisia și distribuirea cardurilor destinate noilor beneficiari sunt incluse în bugetul de stat deja aprobat.

De asemenea, ordonanța prevede că beneficiarii sprijinului pentru încălzire care nu au cheltuit integral sumele de pe cardurile de energie pot primi aceste sume în numerar,la oficiile poștale până la data de 31 martie 2024. Această facilitate este valabilă în termenul de valabilitate al cardurilor emise, pentru documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024.

Românii care au dreptul la ajutor pentru achitarea facturilor, prin intermediul cardului de energie:

  • Pensionari cu venit lunar sub 2.000 de lei;
  • Pensionari de invaliditate cu venit lunar sub 2.000 de lei;
  • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit lunar sub 2.000 de lei;
  • Familiile care primesc alocație de susținere;

Familiile sau persoanele care beneficiază de ajutor social.

 

Vezi aici OUG 63/2022 (Programul Sprijin Pentru România)

Vezi aici OUG 115/2023

Vezi aici alte articole despre programul Noua Casă

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here